Puhutaan metsästä -tulevaisuuspäivässä etsitään ratkaisuja metsien vastuulliseen käyttöön

uutiskuva-puhutaan-metsasta-tulevaisuuspaiva-2018.jpg
Puhutaan metsästä on Suomen metsäkeskuksen sidosryhmätilaisuus, joka kokoaa yhteen metsäalan vaikuttajat ja tekijät.
Suomen metsäkeskuksen Puhutaan metsästä -tulevaisuuspäivä kokoaa metsäalan vaikuttajat ja toimijat keskustelemaan vastuullisesta metsätaloudesta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja avoimesta metsätiedosta. Tapahtuma järjestetään 4.10. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

– Kestävästi tuotetulla puulla voidaan maailmanlaajuisesti korvata fossiilisia raaka-aineita. Metsien käytön kasvaessa on tärkeää käydä avointa ja ratkaisuhakuista keskustelua siitä, miten metsien käytön kokonaiskestävyys parhaiten turvataan. Meidän kaikkien täytyy hyödyntää metsää vastuullisesti, muistuttaa Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini.

Metsäkeskuksen Puhutaan metsästä -tulevaisuuspäivään on kutsuttu monipuolinen joukko alalla pitkään vaikuttaneita päättäjiä ja toimijoita sekä uuden polven vaikuttajia.

Tapahtuman kutsuvieraat keskustelevat työpajoissa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä metsänhoidollisin keinoin sekä luonnon huomioimisesta talousmetsien hoidossa. Näihin aiheisiin johdattaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen puhe, joka käsittelee metsiä ja ilmastonmuutosta.

Yritykset luovat uutta

Metsätietolaki uudistui maaliskuussa 2018, jonka jälkeen metsätieto on ollut avoimesti kaikkien käytettävissä Metsäkeskuksen Metsään.fi-verkkosivuilla. Tällä hetkellä avoimia tietoaineistoja on ladattu jo kymmeniä tuhansia kertoja. Yksi Puhutaan metsästä -tapahtuman tulevaisuutta luotaavista teemoista onkin avoimen metsätiedon hyödyntäminen. Viime keväänä Ultrahack-hackathon-tapahtuman metsähaasteen voittanut RoadsML-tiimi kertoo tapahtumassa sovelluksestaan, joka hyödyntää avointa metsätietoa.

Merkittävässä roolissa tapahtumassa ovat myös paikalle saapuvat yritykset, joiden toimintaa yhdistävät Suomen metsiin liittyvät innovaatiot. Yritysten edustajat ovat tavattavissa ja heidän kanssaan on mahdollista keskustella ja solmia kontakteja tapahtuman aikana.

– Metsäkeskuksen tehtävä on edistää metsiin perustuvaa elinkeinotoimintaa, jota innovaatiot ja uudet yritykset pohjimmiltaan rakentavat. Suomessa on yksi Euroopan parhaista ympäristöistä metsätalouden palveluliiketoiminnan ja metsäinnovaatioiden kehitykselle, uskoo Metsäkeskuksen elinkeinojohtaja Anssi Niskanen.

– Metsien monipuolisella käytöllä on maassamme pitkä perinne. Suomi on kestävän ja vastuullisen biotalouden edelläkävijä. On hienoa, että jälleen kerran suomalaiset ovat kiinnostuneita metsistä, Ari Eini toteaa.

Puhutaan metsästä -tulevaisuuspäivä huipentuu Vappu Pimiän juontamaan Metsätietovisaan, jossa alan konkarit, opiskelijat ja yrittäjät pääsevät ottamaan mittaa toisistaan.

Tilaisuuden yhteiset osuudet ja yhteenveto työpajakeskusteluista lähetetään suoratoistona, joka on myös jälkikäteen katsottavissa Helsingin yliopiston videojulkaisukanava Unitubesta.

Lisätietoja tapahtumasta.