PORTTI-hankkeen tuotekehityskilpailu ratkesi | Metsäkeskus

PORTTI-hankkeen tuotekehityskilpailu ratkesi

uutiskuva-poroportti
PORTTI-hankkeen tuotekehityskilpailun voittajaksi valittiin Pena-karkotin. Kuva: Juha Järvenpää.
PORTTI-kehittämishankkeen tarkoituksena oli innostaa yksityisiä ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä kehittämään ratkaisuja, jotka estävät tehokkaasti poron pääsyn portein suljettujen puutavaran kuormauspaikkojen tai poro- tai viljelyssuoja-aitojen porttiaukoista. Ratkaisujen tuli olla sellaisia, että liikennöinti porttiaukon kautta olisi mahdollisimman sujuvaa.

Kilpailun ehdoissa mainittiin muun muassa, että tuotteen tuli olla joko poroja karkottava tai porojen kulkemista estävä portti-tyyppinen ratkaisu. Tuotteen on toimittava pohjoisen muuttuvissa sääoloissa sekä oltava hankintahinnaltaan edullinen laajan käytön mahdollistamiseksi ja nopeasti kaupallistettavissa.

Tuotekehityskilpailu kiinnosti

Tuotekehityskilpailusta tiedotettiin hankkeen tilaisuuksissa ja eri medioissa poronhoitoalueella. Tuotekehityskilpailuun saatiin määräaikaan mennessä peräti 35 ideaa.  Hankkeen arviointiraadin tehtävä ei ollut helppo. Raati seuloi ideoiden joukosta kolme arvioinnin kriteerit parhaiten täyttävää ehdotusta. Kolmen parhaan joukkoon valittiin Janne Pekkalan kehittämä Aluportti, Jarmo Kumpulan Kumpula-karkotin sekä Janne Simontaipaleen ja Iida Melamiehen Pena-karkotin. Arviointiraati suosittelee muitakin kuin valitun kolmen laitteen valmistajia markkinoimaan tuotteitaan aktiivisesti. Portti-laitteilla on olemassa selkeä tarve sekä poronhoitoalueella porojen kulkemista estävinä ratkaisuina.

Kekseliäitä ratkaisuja

Kolmen jatkoon selvinneen idean kenttätestaus toteutettiin alkutalven ja talven aikaan Paliskuntain yhdistyksen Kutuharjun koeporotarhalla Kaamasessa. Olosuhteet olivat aika ajoin hyvinkin karut ja asettivat laitteet tiukkaan testiin. Kutuharjun asiantunteva henkilöstö sekä hankkeen arviointiraati havainnoivat laitteiden toimintaa. Laitteiden toiminta rekisteröitiin myös ympäri vuorokauden toimineiden riistakameroiden avulla.

Voittajaksi valittiin Pena-karkotin

Testauksissa saatujen niukkojen erojen perusteella pystyttiin päättämään laitteiden paremmuusjärjestys. Voittajaksi ja 6000 euron pääpalkinnon saajaksi selviytyi Pena-karkotin. Toisen sijan vei Kumpula-karkotin, joka kuittasi 2500 euron palkkion. Aluportti sijoittui kolmannelle sijalle ja palkittiin 1500 eurolla.

Portti-hanke järjesti 19.5. verkkoseminaarin, jossa parhaat idean esittäjät saivat palkkionsa.

Parhaat ratkaisut esittelyssä

Aluportti on mekaaninen porttilaite, joka ei tarvitse avautuakseen sähkövirtaa. Portti avautuu työntämällä portin aukaisuviikseä auton puskurilla. Portti sulkeutuu ja lukittuu itsestään painovoimalla. Mekanismit on suojattu lumelta ja jäältä. Pehmusteet suojaavat ajoneuvon pintoja mahdollisilta kosketuksilta.

Aluportin rakenteet ovat pääosin alumiinia, joten portti on hyvin kevyt ja helposti paikasta toiseen siirrettävä. Portti on myös nopea purkaa ja koota. Aluporttia ei tarvitse kiinnittää maahan. Se pysyy tukevasti paikallaan laattajalkansa varassa.  


 

Kumpula-karkotin on laite, joka sisältää liiketunnistimen, propellin ja aurinkoenergialla latautuvan akun. Kun poro lähestyy porttiaukkoa liiketunnistimen vaikutuskenttään, propelli alkaa pyöriä ja karkottaa poron äänimerkillä.

Liiketunnistin reagoi poron liikkeeseen ja kytkee laitteessa olevan moottorin käyntiin, jolloin propellit lähtevät pyörimään ja äänimerkki soimaan. Äänen ja liikkeen käymisaika on säädettävissä. Liiketunnistimia voi olla kaksi, joten laite toimii molemmista suunnista lähestyttäessä.

Laitteessa on akku, joka latautuu aurinkokennolla. Aurinkokenno on säädettävissä varren avulla haluttuun suuntaan. Järjestelmä on huoltovapaa ja toimii itsenäisesti. Talvella aurinkokenno vaatii ajoittaista puhdistamista lumesta ja jäästä sekä akun aika-ajoittaista lataamista tai vaihtoakkua.


 

Pena-karkotin aktivoituu liiketunnistimella, jonka vasteaika ja herkkyys ovat säädettävissä. Liiketunnistin voidaan sijoittaa jopa 25 metrin päähän karkottimesta. Liikkeen havaitessaan laitteen propelli alkaa pyöriä, laitteesta kuuluu kova ääni ja laitteeseen syttyy valo. Propellin päissä olevat mustavalkoiset, tuulen läpäisevät kankaat imitoivat petoa ja yhdessä valon kanssa luovat poroa säikyttävän varjon. Liiketunnistimen ansiosta karkotin toimii vain poron lähestyessä porttiaukkoa, mikä ehkäisee poron tottumista karkottimeen.

Aurinkopaneeli lataa karkottimen virtalähteenä toimivaa akkua. Tämä vaatii talvisin aurinkopaneelin ajoittaista puhdistusta lumesta ja akun aika-ajoittaista lataamista tai vaihtoakkua. Laitetta voi ladata tarvittaessa ulkoisella latauspistokkeella.


 

 

PORTTI-kehittämishankkeen toteutti Suomen metsäkeskus yhteistyössä Metsähallitus Metsätalous Oy:n, MTK:n ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Hankkeen rahoitti pääosin Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus maatilatalouden kehittämisrahoituksen kautta (MAKERA).

.