Osallistu ja vaikuta alueellisten metsäohjelmien valmisteluun

uutiskuva-metsaohjelmat.jpg
Alueellisia metsäohjelmia valmistellaan erilaisissa työpajoissa ja tapaamisissa tämän ja ensi vuoden aikana.
Maakunnalliset metsäneuvostot ovat aloittaneet alueellisten metsäohjelmien valmistelun kaudelle 2021-2025. Metsäohjelmat edistävät metsien monipuolista ja kestävää käyttöä. Niiden tavoitteena on tuoda maakuntiin lisää työtä ja hyvinvointia, turvata metsäluonnon monimuotoisuutta sekä antaa eväitä ilmastonmuutokseen varautumiseen. Metsäohjelmien valmisteluun voi nyt vaikuttaa vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn.

Uutinen 3.10.2019

Alueelliset metsäohjelmat laaditaan 14 maakunnallisen metsäneuvoston ohjauksessa. Valmisteluun osallistuvat alan toimijat ja muut metsätaloudesta kiinnostuneet.

Alueelliset metsäohjelmat haastavat pohtimaan, millaisilla toimenpiteillä alueilla voidaan edistää metsäalan kokonaiskestävyyttä ja sovittaa yhteen taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys metsien käytössä.

Metsäohjelmat perustuvat Kansalliseen metsästrategiaan 2025, joka nostaa aiempaa vahvemmin esiin myös ilmastoasiat. Nyt laadittavissa alueellisissa metsäohjelmissa etsitään keinoja, kuinka hoitaa metsiä ilmastoviisaasti.

- Tarkoituksena on, että ohjelmat toimivat maakuntien ja metsäalan yhteisinä työohjelmina, sanoo elinkeinojohtaja Anssi Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Vastaa kyselyyn - mitkä ovat metsäohjelmien tärkeimmät tavoitteet?

Alueellisia metsäohjelmia valmistellaan erilaisissa työpajoissa ja tapaamisissa tämän ja ensi vuoden aikana.

Puhutaan metsästä -tilaisuuksia järjestetään maakunnittain alkuvuodesta 2020, ja ne kokoavat metsätoimijat ja metsästä kiinnostuneet yhteen keskustelemaan tulevista metsäohjelmista. Uusien metsäohjelmien luonnokset tulevat lausunnoille ensi vuoden elokuussa ja metsäneuvostot hyväksyvät ne syyskuussa 2020.

Tällä hetkellä valmisteluun voi vaikuttaa vastaamalla avoimeen kyselyyn verkossa. Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteet ja toimenpiteet, jotka tulisi sisällyttää metsäohjelmaan omalla alueellasi?

Lisätietoa tulevista metsäohjelmista on Suomen metsäkeskuksen Alueelliset metsäohjelmat 2021-2025 -sivuilla.

Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #metsäohjelma.

 

.