Oikein sytytetyssä saunanpesässä puu palaa puhtaasti

Kesäsauna lämpenee helposti kuivilla polttopuilla
Kesän aikana klapien käyttö saunan kiukaissa moninkertaistuu muihin vuodenaikoihin verrattuna. Puulämmityksessä on kuitenkin omat haasteensa. Kun sytytyksen tekee taiten, lämpenee sauna savuttamatta ja pienhiukkasia vapautuu savukaasujen mukana mahdollisimman vähän. 

Tutkimusten mukaan eniten haitallisia päästöjä syntyy sytytysvaiheessa, jolloin tulisija ei ole vielä riittävän kuuma kaikkien kaasujen palamiseksi. Polton onnistuminen riippuu suuresti käyttäjästä ja poltettavan puun laadusta.

Käytä kuivaa puuta

Saunan lämmittäminen aloitetaan hankkimalla kuivat polttopuut. Kuivan klapin tunnistaa, kun kopautettaessa polttopuita toisiaan vasten kuuluu soinnukas kilahtava ääni. Kuiva puu sälöilee ja sen kuori tai kaarna irtoaa helposti. Puun polttokosteutena pidetään yleisesti 20 prosentin kosteutta. 

Kuluvan vuoden kevät ja alkukesä ovat olleet polttopuun kuivumisen kannalta erinomaisen hyviä. Aikaisin keväällä tehdyt polttopuut ovat olleet polttokelpoisia juhannuksen aikaan. Normaalivuonna näin ei välttämättä vielä ole.

Jos puita varastoidaan ulkona, tuo puut sisälle paria päivää ennen käyttöä. Sisätiloissa puu lämpenee ja sen kosteus voi laskea 15 - 10 prosenttiin. Tällöin sytytys on helppoa ja puun palaminen puhdasta.

Ole tarkkana sytytysvaiheessa

Avaa ensin hormipelti ja tyhjennä tarvittaessa tuhkat.

Tulisijaa sytyttäessä ensimmäiseen pesälliseen laitetaan pieni määrä polttopuuta. Puut ja sytykkeet ladotaan siten, että palamisilma pääsee kiertämään puiden välissä. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut, sanomalehti ja pienet puut.

Puuta voidaan lisätä reilummin, kun tulipesän pinnat ovat kuumentuneet. Oikea hetki lisätä puita on, kun liekit ovat laskeutuneet.

Polttopuut saa myös netistä

Polttopuita voi tilata monen netissä toimivan markkinapaikan kautta. Metsäkeskuksen ylläpitämästä Halkoliiteristä löytyy polttopuun toimittajia ympäri Suomen. Yleisimmin puuta myydään irtokuutiometreittäin. Irtokuutiometristä käytetään myös nimeä heittokuutiometri tai heittomotti.