Metsäveroaiheinen kilpailu on ratkennut

Oikea vastaus alkuvuoden facebook-kilpailuumme oli C eli virveliä ei metsänomistaja voi vähentää verotuksessaan. Kilpailuun osallistuneiden kesken arvotun Suunto-urheilukellon (500 e) voitti Kristiina Takku.
Onnetar suosi Kristina Takkua Metsään.fi-palvelumme veroaiheisessa Facebook-kilpailussa. Kristina liikkuu paljon metsissä ja uskoo voittamansa urheilukellon tulevan tarpeeseen. Metsä on hänelle osa elinkeinoa ja virkistyksen lähde.

Agronomi Kristina Takku lunasti vanhan kotitilansa Salon Muurlassa parikymmentä vuotta sitten. Lisämetsää on hankittu myöhemmin. Nyt omistuksessa on noin 35 hehtaaria useassa palstassa lähellä kotitaloa.  Pääelinkeino tilalla on viljan viljely. Takku on opiskellut myös kotieläinravitsemusta ja konsultoinut rehuvalmistajia laatimalla rehureseptejä sekä työskennellyt rehutehtaalla.

Takku kertoo olevansa itseoppinut metsuri. Tänä talvena hän on perannut taimikoita raivaussahalla. Metsäkeskuksen kursseja metsänomistaja on seurannut mielenkiinnolla ja miettii, että voisi jonain päivänä osallistuakin.

Yhteistyöstä Metsäkeskuksen kanssa on jäänyt hyvät muistot. Takku oli Mannerhemin lastensuojeluliiton kautta toteuttamassa ”Mennään metsään”-päivää, jonka tapahtumapaikaksi valikoitui hänen oma metsänsä. Tapahtumassa järjestettiin metsässä monenlaista tekemistä lapsille.  Perheen pienimmät istuttivat lehtikuusen taimia, nikkaroivat linnunpönttöjä, paistoivat makkaraa nuotiolla ja tutustuivat luontopolkuun, jonka varrella oli kettujen pesäluolasto. Tapahtuman laittoi alulle Metsäkeskuksen hanke ja mukaan tuli runsaasti yhteistyökumppaneita.

Metsä on ilo ja osa elinkeinoa

Kristina Takku kulkee paljon metsissä koiriensa kanssa. Metsä merkitsee Kristinalle virkistyskäytön lisäksi metsätaloutta. Luonnossa kulkiessaan metsänomistaja tekee paljon havaintoja siitä, missä kunnossa omat metsät ovat. Kristina toteaa asian olevan joskus jopa rasitteena, kun näkee mitä kaikkea pitäisi hoitaa. Viime aikoina huomion on herättänyt hirvituhojen lisääntyminen jopa isoissa taimikoissa.

Suomen metsäkeskus järjesti tammikuussa Facebook-kilpailun, jossa kysyttiin metsäverotuksesta. Takku kertoo, ettei ole erityisen innokas somettaja. Facebookissa julkaistu kilpailutehtävä osui sattumalta silmiin ja tuntui helpolta naiselle, joka laatii itse veroilmoituksensa. Onni suosi Takkua arvonnassa. Se oli ensimmäinen kerta, kun hän voitti jotain avoimessa kilpailussa. Monikäyttöisen Suunto-urheilukellon hän uskoo tulevan käyttöön.

– Täytyy tutustua kellon kaikkiin toimintoihin, Kristina toteaa.