Metsätilan sukupolvenvaihdokseen vauhtia verkkoluennoilta

uutiskuva-spv-webinaarit.jpg
Sukupolvenvaihdokseen on useita eri vaihtoehtoja, joista voi valita perheen tilanteeseen sopivimman.
Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Omistuksenvaihdokseen on useita eri vaihtoehtoja, joista voi valita perheen tilanteeseen sopivimman. Metsäkeskus järjestää loka-marraskuussa uuden webinaarisarjan, jossa asiantuntijat antavat neuvoja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Metsätilan siirtäminen seuraavalle polvelle ei usein ole helppo päätös. Luopuva metsänomistaja joutuu pohtimaan, löytyykö tilalle sopivaa jatkajaa ja millä tavalla sukupolvenvaihdos kannattaisi toteuttaa.

Suomen metsäkeskuksen metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula painottaa, että sukupolvenvaihdokseen ei ole yhtä oikeaa ja parasta vaihtoehtoa, joka toimisi jokaisessa perheessä.

- Aluksi onkin tärkeää selvittää kokonaisuus, eli mitkä ovat metsätilasta luopuvan ja tilaa jatkavan metsänomistajan tavoitteet sekä millaisia suvun metsät ovat. Sitten voidaan alkaa vertailla eri vaihtoehtoja, Pajula sanoo.

Vuosittain noin 15 000 metsätilalla tehdään sukupolvenvaihdos. Metsätilan voi siirtää suvussa eteenpäin kaupalla, lahjana, lahjaluonteisella kaupalla tai perintönä. Tällä hetkellä yleisin sukupolvenvaihdoksen tapa on kauppa lähisukulaisille, mutta tiloja siirtyy seuraaville omistajille paljon myös perintönä.

- Metsänomistajat ovat Suomessa melko iäkkäitä, kolmasosa jo yli 70-vuotiaita. Päätöksiä sukupolvenvaihdoksesta ei kannata lykätä kovin pitkään, että saadaan seuraavakin polvi sitoutumaan metsänhoitoon, Pajula kannustaa.

Viisi asiantuntijaluentoa ja kyselytunti metsänomistajille

Metsäkeskus järjestää loka-marraskuussa uuden webinaarisarjan sukupolvenvaihdoksista. Webinaareissa eli verkkoluennoilla Metsäkeskuksen asiantuntijat kertovat sukupolvenvaihdoksen eri vaihtoehdoista sekä omistuksenvaihdoksen veroseuraamuksista ja kannustimista. Luennoilla selviää myös, millaisia metsänomistusmuotoja ovat metsäyhtymä, yhteismetsä ja osakeyhtiö.

Webinaarisarjaan kuuluu yhteensä viisi asiantuntijaluentoa sekä metsänomistajien kyselytunti. Sarja alkaa 4.10. Antti Pajulan luennolla, jossa johdatetaan osallistujat sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Viimeisessä istunnossa metsänomistajat voivat esittää vapaasti kysymyksiä asiantuntijoille.

Webinaarit pidetään torstai-iltaisin klo 18-20 ja ne ovat osallistujille maksuttomia. Jokaiselle luennolle on oma ilmoittautuminen, eli webinaareista voi valita kiinnostavimmat tai osallistua vaikka jokaiseen.

Webinaareihin tulee ilmoittautua mukaan viimeistään kutakin luentoa edeltävänä maanantaina Suomen metsäkeskuksen tapahtumat-sivuilta.
 
Metsätilan sukupolvenvaihdos-webinaarisarja

4.10. Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu
11.10. Metsätilan kauppa ja metsävähennys
18.10. Metsätila lahjana ja metsälahjavähennys
25.10. Metsätila perintönä ja kuolinpesän metsänomistusjärjestelyt
1.11. Metsäyhtymä, yhteismetsä ja osakeyhtiö omistusmuotona
8.11. Kysy asiantuntijalta