Metsäpalveluyritys lähti rohkeasti kasvupolulle

uutiskuva-metsatkuntoon.jpg
Metsäpalveluyritys Sumetkun yrittäjät Miikka Minkkinen ja Teemu Mäkeläinen hioivat omaa yritysideaa pohjoisen hiihtoladuilla. Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves
Suomussalmelainen Sumetku Oy on palkannut kymmeniä metsureita ja laajentanut nopeasti toimintaansa. Kasvu Open –yritysvalmennuksessa nuoret yrittäjät saivat uusia ajatuksia ja kasvattivat verkostoaan.

Parhaat ideat syntyvät usein muualla kuin työpöydän ääressä. Näin kävi myös suomussalmelaisille Miikka Minkkiselle ja Teemu Mäkeläiselle. Kaverukset aloittivat vuonna 2014 metsätalouden opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä. Vapaapäivinä he sivakoivat yhdessä pitkiä hiihtolenkkejä pohjoisen laduilla. Suksi luisti ja kerran puhe kääntyi oman yrityksen perustamiseen.

- Muutama hiihtolenkki ja koulupäivä siinä vierähti, ja sitten yritys olikin hakemusta vaille valmis. Ensimmäisenä urakkanamme teimme pitkospuita Rajavartiolaitokselle. Nykyään tarjoamme asiakkaille esimerkiksi taimikonhoitoa, metsäsuunnittelua ja kaikenkattavia metsäalan palveluita, toimitusjohtaja Minkkinen kertoo.

Sumetku Oy metsäpalveluyrityksen toiminta on laajentunut perustamisen jälkeen nopeasti. Minkkinen ja Mäkeläinen hoitivat ensimmäiset tilaukset kahdestaan. Pian he ymmärsivät, että avuksi tarvitaan lisää ammattitaitoista työvoimaa. Tänä vuonna yritys työllisti kesäkaudella jo noin 50 metsuria.

Uusia ajatuksia liiketoimintaan

Nuorilla yrittäjillä on kova halu keksiä uutta, jonka vuoksi he hakeutuivat vuosi sitten valtakunnallisen Kasvu Open –yritysvalmennusohjelman kasvupolulle. Kasvu Openin tapahtumissa yritykset pääsevät esittelemään suunnitelmiaan liike-elämän parhaille asiantuntijoille, jotka antavat vinkkejä ja neuvontaa ja osaavat myös tarvittaessa kyseenalaistaa ideoita.

Toimitusjohtaja Minkkisen mielestä parhaat ehdotukset tulivat sellaisilta asiantuntijoilta, jotka eivät tunteneet metsäalaa juuri ollenkaan. 

- Oivalsimme samalla myös, että metsänomistajasukupolvet ovat erilaisia. Meidän ammattilaisten pitää osata tuoda palveluitamme esille entistä selkeämmin, että uudet metsänomistajat ymmärtävät niiden hyödyn ja tarpeellisuuden. Saimme ideoita myös ihan uusista palveluista ja tärkeitä kontakteja jatkoa ajatellen, Minkkinen kertoo.

Nuori metsäpalveluyrittäjä on vakuuttunut, että metsäalalla riittää töitä tulevaisuudessa. Alalle tarvitaan paljon uusia yrittäjiä, jotta esimerkiksi taimikonhoitorästejä saadaan purettua ja kaikki metsätyöt tehtyä. Hän kannustaa myös nykyisiä yrityksiä palkkaamaan rohkeasti lisää työvoimaa.

- Puun tarve ei tule vähenemään, sillä siitä pystytään tekemään vaikka mitä. Olen kiinnostuneena seurannut, miten puusta kehitetään esimerkiksi muovia korvaavia tuotteita. Metsäala on hyvin monipuolinen ja mahdollisuuksia on paljon.

Metsä- ja luontoalan yrityksiä haetaan kasvupolulle

Kasvuhakuisia yrityksiä haetaan parhaillaan Kasvu Openin Metsä- ja luontoyrittäjyyden kasvupolulle. Hakuaika päättyy 10. joulukuuta.

Mukaan kasvupolulle voivat hakea yritykset, jotka tuottavat esimerkiksi metsiin tai luontoon liittyviä palveluita, metsänomistajapalveluita, luonnontuotteita, luontomatkailua, puutuotteita ja uusia laitteita tai sovelluksia metsätalouden toimijoiden käyttöön.

- Haemme kasvupolulle mukaan monipuolisesti kaikenlaisia metsästä elinkeinonsa saavia yrityksiä. Yrityksen iällä tai koolla ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että yrityksellä on halu kasvattaa ja kehittää liiketoimintaansa. Tässä vaiheessa ei siis tarvitse tehdä mitään muuta kuin kirjoittaa oma kasvusuunnitelmansa hakemuksen muotoon ja lähettää se kasvupolulle, sanoo yritysten ja yhteisöjen palvelupäällikkö Sanna Kasurinen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsä- ja luontoyrittäjyyden kasvupolulle valitaan 15 yritystä, jotka saavat maksutonta valmennusta ensi vuoden alussa. Kaksi kiinnostavinta yritystä etenee valtakunnalliseen kilpailuun, ja kaikki kasvupolulle hakeneet yritykset kutsutaan mukaan yhteen maksuttomaan valmennustilaisuuteen.

Suomen metsäkeskus on kasvupolun kumppani yhdessä METO Metsäalan Yrittäjien ja Suomen luontoyrittäjyysverkoston kanssa.

Lue hakuohjeet ja lisätietoa Metsä- ja luontoyrittäjyyden kasvupolusta 2018.