Metsänomistajat voisivat saada lisätuloja leikkohavuista | Metsäkeskus

Metsänomistajat voisivat saada lisätuloja leikkohavuista

uutiskuva-leikkohavut.jpg
Kotimaisille havuille olisi kysyntää, kertoo yrityspalvelujen asiantuntija Jussi Somerpalo Metsäkeskuksesta.
Joulun alla on havutuotteiden vilkkain myyntisesonki, jolloin leikkohavuista valmistetaan erilaisia köynnöksiä, havupalloja ja joulukransseja. Kotimaiset havuntuottajat ovat harvassa, ja valtaosa koristehavuista tulee nykyään Tanskasta.

Euralainen havuyrittäjä Heikki Puputti kertoo, että kotimaista havua on tällä hetkellä vaikea saada. Yritys valmistaa erilaisia havusomisteita ja köynnöksiä joulumarkkinoille, ja vuosittain havua kuluu noin 30 000 kilon verran.

- Ostamme havuja sekä niputettuna että irtotavarana. Tarjonta on olematonta ostoilmoituksista huolimatta, Puputti pahoittelee.

Yrityspalvelujen asiantuntija Jussi Somerpalo Suomen metsäkeskuksesta kertoo, että samankaltainen tilanne on useilla muillakin suomalaisilla joulukranssien ja koristeköynnösten valmistajilla. Monet yrittäjät joutuvat tilaamaan tarvittavat raaka-aineet Tanskasta, missä leikkohavuja tuotetaan ammattimaisesti suurilla viljelmillä.

- Jotta kotimaista tarjontaa saataisiin lisää, tarvitaan tietoa, koulutusta ja parempia verkostoja. Leikkohavujen tuotanto olisi metsänomistajille mainio mahdollisuus saada metsästä muutakin kuin puukauppatuloa, Somerpalo sanoo.

Hehtaarin taimikosta useampi sata kiloa havua

Myytäville havuille on olemassa tietyt mitta- ja laatuvaatimukset. Nippuhavut ovat noin 50-70 senttimetrin pituisia ja köynnöksiin tarvitaan noin 35-40 senttimetrin pituisia havuja.

Havujen tulee olla ulkonäöltään kauniita, eli oksissa ei saa olla ravinnepuutoksia tai tuholaisia. Oksat leikataan tyypillisesti syys-lokakuun vaihteessa.

Somerpalo arvioi, että hehtaarin taimikosta kertyy kuusenhavuja noin 500 kiloa, kun yhdestä puusta leikataan kolme oksaa. Ostajat maksavat metsänomistajille noin euron kilohintaa havuista.

- Havumyynnillä voi ahkera metsänomistaja aikaistaa metsästä saatavaa tuloa, kun havuja voi kerätä jo taimikkovaiheen metsistä, Somerpalo sanoo.

Kiinnostuitko aiheesta? Katso video leikkohavujen keruusta.

Lisätietoa eri luonnontuotteiden keruusta on Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen sivuilla.
 

.