Metsäkeskuksen avointa metsätietoa katsottavissa Paikkatietoikkunassa | Metsäkeskus

Metsäkeskuksen avointa metsätietoa katsottavissa Paikkatietoikkunassa

uutiskuva-paikkatietoikkuna.jpg
Metsätietoja voi yhdistellä Paikkatietoikkunassa. Kuvassa näkyy Suomen metsäkeskuksen metsänkäyttöilmoitukset Luonnonvarakeskuksen puuston tilavuuskartan päällä.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunaan on lisätty Metsäkeskuksen avointa metsätietoa. Aineistot hyödyttävät kaikkia metsistä kiinnostuneita.

Uutinen 9.9.2019

Paikkatietoikkunassa on nyt nähtävillä Metsäkeskuksen avointa metsätietoa. Palvelusta voi nähdä tietoa muun muassa metsien kasvupaikoista ja puustosta, erityisen tärkeistä elinympäristöistä sekä metsien käytöstä. Metsätietojen avulla voi myös löytää esimerkiksi hyviä korvasienipaikkoja tai nähdä alueita, missä hirvet aiheuttavat paljon tuhoja.

Metsäkeskus kerää aktiivisesti tietoa kaukokartoituksella yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa. Osa tiedoista, kuten metsänkäyttöilmoitukset, ovat metsänomistajien ja metsäalan toimijoiden Metsäkeskukselle ilmoittamia. Tiedot päivittyvät Metsäkeskuksen järjestelmässä jatkuvasti ja ne ovat lähes reaaliaikaisesti käytettävissä Paikkatietoikkunassa.  

- Paikkatietoikkunan aktiivikäyttäjien joukossa on paljon metsänomistajia ja muita metsistä kiinnostuneita. Metsäkeskuksen aineistoista on tullut paljon kyselyitä, joten on hienoa saada ne näkyviin palveluumme, toteaa Paikkatietoikkunan palvelupäällikkö Teemu Saloriutta.

Paikkatietoikkuna avaa uuden hyödyntämismahdollisuuden avoimiin metsätietoihin aiemmin julkaistujen hyödyntämistapojen rinnalle. Paikkatietoaineistojen lataus, rajapintojen käyttöönotto ja yksinkertaiset karttapalvelut löytyvät edelleen myös Metsään.fi-verkkosivuilta.

Paikkatietoikkunassa voi yhdistellä tietoja eri tahoilta

Paikkatietoikkuna on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä avoin ja maksuton karttapalvelu, joka sisältää yli 1 600 karttatasoa noin 60 suomalaiselta paikkatiedon tuottajalta. Lisää karttatasoja tulee lähes viikoittain.

Suomen metsäkeskuksen aineistot täydentävät Paikkatietoikkunan nykyistä tarjontaa, sillä mukana on jo ennestään esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen valtakunnan metsien inventoinnin tuloksia. Paikkatietoikkunassa on mukana runsas joukko paikkatiedon tuottajia yhteiskuntamme eri laidoilta: valtion laitoksia, kuntia, maakuntaliittoja, museoviranomaisia.

- Maanmittauslaitoksen tarjoama Paikkatietoikkuna sisältää runsaasti käyttökelpoisia kartta-aineistoja, joita on helppo yhdistellä nyt myös metsätietoihin. On hienoa, että pystymme toimimaan poikkihallinnollisesti hyvän yhteistyön merkeissä”, sanoo metsätietoasiantuntija Juha Inkilä Suomen metsäkeskuksesta.

.