Maanomistajat antoivat Suomelle yli 3 000 hehtaarin luontolahjan

uutiskuva-luontolahjani-suojelutulos.jpg
Juhlavuoden kampanjassa perustettiin uusia suojelualueita jokaiseen Suomen maakuntaan. (Kuvituskuva)
Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjassa perustettiin viime vuonna 170 uutta yksityistä suojelualuetta, eli yhteensä 3 064 hehtaaria. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kampanjan tavoitteena oli suojella 1 800 hehtaaria, eli tavoite ylittyi reilusti. Valtio suojelee yhtä paljon alueita kuin yksityiset maanomistajat.

Uusia suojelualueita perustettiin kampanjassa jokaiseen Suomen maakuntaan. Eniten uusia suojelupäätöksiä syntyi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Suurimmat alueet suojeluun tulivat Lapista ja Kainuusta.

Kampanjassa suojellut kohteet ovat etupäässä erilaisia metsiä ja soita sekä niiden yhdistelmiä. Lisäksi maanomistajat lahjoittivat suojeluun ulkosaariston luotoja ja esimerkiksi kosteikoksi ennallistetun turvesuon. Suurin yksittäinen suojelukohde on pinta-alaltaan 270 hehtaaria ja pienin alle puoli hehtaaria. Lahjoittajien joukossa oli yksityishenkilöitä, yrityksiä, säätiöitä ja yhdistyksiä.

Juhlavuoden kampanjaan oli mahdollista osallistua myös rahalahjoituksilla. Säätiöiden kautta lahjoitettiin noin 350 000 euroa rahaa, jotka käytetään uusien suojelukohteiden hankkimiseen. Kampanjaan osallistui myös 40 kuntaa, joiden maille perustettiin lähes 2 000 hehtaaria uusia suojelualueita.

Valtio on lupautunut suojelemaan yhtä suuren pinta-alan maitaan kuin yksityiset maanomistajat. Valtion mailla on jo tehty suojelupäätöksiä 665 hehtaarille. Kaikki valtion suojelukohteet julkistetaan kevään aikana.

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan käytännön toteutuksesta vastasi ympäristöministeriö ja valtion maiden osuudesta maa- ja metsätalousministeriö. ELY-keskukset antoivat neuvontaa maanomistajille ja tekivät päätökset suojelualueiden perustamisesta.