Luontohelmet Kuusamon yksityismetsissä | Metsäkeskus

Luontohelmet Kuusamon yksityismetsissä

porontimalla.jpg
Näkymä Porontima-reitiltä. Kuva: Laila Hökkä
Yksityismetsien kätköissä on luontohelmiä, joita kartoitettiin Metsäkeskuksen hallinnoimassa Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuiksi -hankkeessa. Hankkeen aikana valmistui kaikkiaan 14 luontomatkailureittiä.

Hankkeeseen osallistui 20 luontomatkailuyrittäjää ja useita kymmeniä yksityisiä metsänomistajia, joiden mailla reitit kulkevat. Yksi reiteistä on myös Kuusamon yhteismetsän alueella. Muutamat reitit ovat osittain suojelualueilla, UKK-reitillä tai Karhunkierroksella. Reittien suunnittelussa hyödynnettiin taukopaikkoina jonkin verran valmiita kotia ja tulipaikkoja.

Reittien käytöstä tehtiin hankkeella myös sopimusmalli luontomatkailuyrittäjien ja metsänomistajien käyttöön. Sopimusmalli on vapaasti käytettävissä ja ladattavissa hankkeen verkkosivulta. Tällä hetkellä reittien käytöstä on tehty kolme sopimusta ja uusia on tekeillä.

Reiteille pääsee luontomatkailuyrittäjän opastuksella

Kaikkien luontohelmet-reittien nettiin viemisestä luovuttiin metsänomistajien pelätessä muun muassa reittien roskaamista ja huolimatonta tulen käyttöä. Hankkeen ideana on se, että reiteille pääsee vain luontomatkailuoppaan opastuksella. Luontomatkailuyrittäjä huolehtii siitä, että reittejä käytetään kuten metsänomistajan kanssa on sovittu. 

Netistä löytyy kuitenkin yksi karsittu reitti, joka on Kuusamon kaupungin ylläpitämä Kuntivaaran rajavyöhykereitti. Tämän reitin, joka kulkee Kuntivaaran huipulle helmet ovat luonnontilainen avosuo ja lampi, vanha kuusimetsä Natura 2000 -suojelualueella, kota ja hyvät maisemat Venäjälle näköalatornista. 

Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuiksi -hankkeen toteutti Metsäkeskus vuosina 2016 - 2019. Hankkeen rahoitti MMM Metso-yhteistoimintaverkostovaroista. Hankkeessa edistettiin myös vapaaehtoista metsien suojelua  Kemeran ympäristötuella ja luonnonsuojelulain keinoin.

.