Luonnonhoitohankkeissa kulotetaan metsää ja kunnostetaan elinympäristöjä | Metsäkeskus

Luonnonhoitohankkeissa kulotetaan metsää ja kunnostetaan elinympäristöjä

uutiskuva-luonnonhoito-kulotus.jpg
Kulotuksessa palaneet ja hiiltyneet puut tarjoavat elinympäristön erityiselle palolajistolle. Kuva: Tiina Karjalainen
Suomen metsäkeskus avaa vuoden viimeisen luonnonhoitohankkeiden haun 14. lokakuuta. Toteuttajia etsitään nyt yhteensä 24 eri hankkeeseen, joilla tuetaan luonnon monimuotoisuutta. Luonnonhoitohankkeissa kulotetaan metsämaata, hoidetaan vesistöjä, kunnostetaan suo- ja pienvesielinympäristöjä sekä hoidetaan lehtometsiä.

Uutinen 14.10.2019

Nyt hakuun avautuvista luonnonhoitohankkeista puolet on monimuotoisuutta edistäviä metsien kulotuksia. Kulotushankkeita on haettavana yhdeksässä maakunnassa eri puolilla Suomea, ja ne toteutetaan ensi kevään ja kesän aikana.

- Metsämaan kulottaminen tuottaa palanutta ja hiiltynyttä puuta ja lahopuuta, joita monet harvinaistuneet hyönteis- ja sienilajit tarvitsevat. Kulotusalueiden luomasta elinympäristöjen vaihtelusta hyötyvät myös monet linnut ja nisäkkäät, kertoo luonnonhoidon asiantuntija Riikka Salomaa Suomen metsäkeskuksesta.

Luonnonhoidollisia kulotuksia on ollut hankehaussa mukana aiemminkin ja ne ovat kiinnostaneet metsäalan toimijoita. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo kulotti viime kesänä kuusi hehtaaria metsämaata Hirvensalmella Ripatin kylässä.

- Meillä kulotus saatiin toteutukseen kuivan kevään vuoksi ajallaan. Vaatimus tarkasta ennakkosuunnittelusta maksoi itsensä toteutuksessa takaisin. Työtä oli helppo tehdä, kun oli jo etukäteen mietitty, mitä tehdään, kertoo asiakkuuspäällikkö Vesa Väänänen metsänhoitoyhdistyksestä.

Luonnonhoitotöihin rahoitus valtion Kemera-varoista

Nyt avautuvassa luonnonhoidon hankehaussa on mukana myös lehtometsien hoitohankkeita, suo- ja pienvesielinympäristöjen kunnostusta ja vesiensuojeluhankkeita eri puolilla maata.

Metsäkeskuksen luonnonhoitohankkeita voivat hakea toimijat, jotka ovat valmiita ottamaan kokonaisvastuun töistä. Luonnonhoitohankkeisiin myönnetään valtion Kemera-rahoitus, joka kattaa töiden suunnittelusta ja toteutuksesta aiheutuvat kulut. Kemera-rahoituksen hakemisesta vastaa hankehaussa valittu toimija.

Kaikkien luonnonhoitohankkeiden tarkemmat tiedot julkaistaan kolmen viikon kuluessa Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Hankekohtainen hakuaika on noin 3-4 viikkoa.
 

.