Kuusenkerkkäkeräin voitti luonnontuotealan ideakilpailun | Metsäkeskus

Kuusenkerkkäkeräin voitti luonnontuotealan ideakilpailun

uutiskuva-kuusenkerkka.jpg
Kotimaisille luonnontuotteille olisi kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.
Valtakunnallinen luonnontuotteiden keruun ideakilpailu on ratkennut. Kisan voitti idea kuusenkerkkien keruulaitteesta. Palkinnon saivat myös ideat villivihannesten keruuseen sopivasta hortahanskasta ja hakkuutähdeovikransseista.

Luonnontuotealan ideakilpailussa etsittiin ehdotuksia, kuinka luonnontuotteita voitaisiin kerätä kustannustehokkaasti suuria määriä. Toiveena oli, että uusi menetelmä toimisi luontoa säästäen ja turvallisesti sekä tukisi luonnontuotealan liiketoimintaa. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 11 ehdotusta, joista asiantuntijatuomaristo valitsi parhaat.

Kilpailun voittajaksi valittiin idea kuusenkerkkäkeräimestä. Keruulaitteen on ideoinut Juha Viirimäki, joka työskentelee Metsäkeskuksessa bioenergia-asiantuntijana. Tuomariston mukaan laitteen idea on pitkälle viety ja toimiva.

Kilpailussa toisen palkinnon sai villivihannesten keruussa käytettävä hortahanska, jonka on kehittänyt Päivi Laitila. Kolmas palkinto myönnettiin Metsäyhdistys Pirkanmaalle hakkuutähteiden hyödyntämisestä ovikransseina. Kunniamaininnan sai Rauno Säkkinen, joka on ideoinut luonnontuotteiden keruuta helpottavan vyöpussin.

- Kansalaisilla on valtavasti luomisvoimaa. Tarvitaan keinoja kannustaa ihmisiä käyttämään kekseliäisyyttään ja tuomaan ideoitaan hyödynnettäväksi. Palkittujen ideoiden jatkokehityksestä neuvotellaan, sanoo asiantuntija Markku Paananen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutista.

Luonnontuoteala tarvitsee kerääjiä ja raaka-ainetta

Luonnontuoteala on kasvava ala, joka tarvitsee yhä enemmän ja monipuolisesti raaka-aineita sekä kerääjiä.  Suomalaiset luonnontuotteet, kuten marjat, pakuri ja villivihannekset kiinnostavat kotimaan lisäksi myös kansainvälisillä markkinoilla.

Luonnontuotteiden keruun ideakilpailu alkoi viime vuoden elokuussa ja päättyi vuodenvaihteessa. Kilpailulla etsittiin uusia ehdotuksia, kuinka kotimaisten luonnontuotteiden keruuta voidaan vauhdittaa. Kilpailu oli avoin yksittäisille henkilöille, tiimeille, yrityksille ja myös järjestävien organisaatioiden edustajille.

Kilpailun järjestivät Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry, Arktiset Aromit ry ja Suomen metsäkeskus. Lisäksi kilpailun tukijoina oli useita eri kumppaneita.
 

.