Kuusamon yksityismetsiin uusia luontomatkailureittejä

uutiskuva-luontomatkailu.jpg
Valkeaisenvaaran reitin kuru ja jyrkänne. Kuva: Laila Hökkä
Suomen metsäkeskus on valmistellut yhteensä 18 luontomatkailuun sopivaa reittiä eri puolille Kuusamoa. Reiteistä valmiina on nyt kymmenen. Reitit kulkevat pääasiassa yksityisten metsänomistajien mailla, ja metsänomistajat voivat saada siitä korvausta. Luontomatkailureitit on suunniteltu Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuksi -hankkeessa.

Kuusamoon suunnitellut luontomatkailureitit tarjoavat matkailijoille luontoelämyksiä, hiljaisuutta ja kauniita metsämaisemia. 

Reitit kulkevat pääasiassa yksityisten omistamilla mailla, mutta myös valtion luonnonsuojelualueita sekä valmiita reittejä, polkuja ja tulipaikkoja on hyödynnetty jonkin verran. Reiteillä tehdään luontokohteiden lisäksi tutuksi myös metsätaloutta.

- Maastoon ei tehdä valmiita polkuja, vaan reittisuunnitelmat näkyvät kartoilla, joita voivat käyttää esimerkiksi alueen matkailuyrittäjät, kertoo projektipäällikkö Irmeli Ruokanen Kuusamon luontohelmet tutuksi -hankkeesta.

Ruokasen vetämässä hankkeessa on kokeiltu, kuinka yksityismetsien luontokohteita voitaisiin hyödyntää ohjatussa luontomatkailussa. Metsänomistajien suhtautuminen on ollut myönteistä.

Luontoreitit eivät rajoita metsien käyttöä ja metsänomistajat voivat saada korvauksen antaessaan maillaan sijaitsevia luontokohteita matkailuyrittäjien käyttöön. Tätä varten on tehty oma sopimusmalli.

Koirakävelyreitti syntyi yrittäjän ideasta

Kuusamon luontomatkailureittien suunnittelussa on kuunneltu paikallisten luontomatkailuyrittäjien toiveita. Rukan Erä-Susi Oy:n yrittäjä Mervi Rantamäki on ollut mukana ideoimassa alueelle koirakävelyreittiä.

Husky-safareita ja kotieläinpihaa pyörittävä yritys aikoo tehdä sopimuksen koirakävelyyn erityisen hyvin sopivasta Valkeaisenvaaran reitin käytöstä maanomistajan kanssa. Reitin varrella on pääosin vanhaa metsää ja jylhät, komeat maisemat.

- Olemme iloisia, että olemme saaneet olla suunnittelemassa tätä reittiä, ja voimme viedä asiakkaitamme erityisiin paikkoihin Kuusamossa. Sopimuspohja reittien käytöstä on tehty hankkeessa valmiiksi ja sitä on helppo käyttää, Rantamäki kiittää.

Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuksi on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama METSO-yhteistoimintaverkostohanke. Hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka.

Erä-Suden yrittäjä Mervi Rantamäki vie matkailijoita koirakävelyille Kuusamossa. Kuva: Irmeli Ruokanen