Kivennavan metsä- ja maaseutuiltamissa puhuttiin ruoantuotannosta ja bioenergiasta

uutiskuva-kivennapa.jpg
Metsäkeskuksen teltalla tunnistettiin erilaisia puujalosteita.
Suomen metsäkeskus oli mukana järjestämässä perinteikkäitä Kivennavan metsä- ja maaseutuiltamia Muuruvedellä. Näyttelyosastolla oli tarjolla tietoa ja keveämpää ohjelmaa. Juhlapuhujana lavalle nousi Olli Rehn.

Kivennavan kartanohotellin pihapiirissä Pohjois-Savon Muuruvedellä kävi kuhina perjantai-iltana, kun kävijät lähempää ja kauempaa saapuivat perinteikkäisiin Kivennavan metsä- ja maaseutuiltamiin. Näyttelykojuissa vieraat pääsivät esimerkiksi tunnistamaan erilaisia puujalosteita.

- Halusimme, että mukaan saadaan uusinta tietoa, joka liikuttaa sekä maalaisia että kaupunkilaisia. Olen iloinen, että saimme niin monipuolisen näyttelyosaston tänne, totesi 30. toimintavuotta juhlivan Kivennavan isäntä Martti Kähönen.

Suomen metsäkeskus oli järjestämässä iltamaa yhteistyössä Kähösen kanssa. Yli 20 näytteilleasettajaa esitteli erilaisia maaseutuun ja metsätalouteen liittyviä aiheita illan ajan. Varsinaisessa pääjuhlassa puhujina olivat Pohjois-Savon metsäneuvoston puheenjohtaja Tapio Tolppanen, MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen sekä Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn. Rehn puhui erityisesti suomalaisen maaseudun tulevaisuudesta ja sivusi myös kilpailukykysopimusta ja velkaantumista.

- Ruoantuotantoa on syytä pohtia sekä ilmastonmuutoksen että kansallisen huoltovarmuuden näkökulmasta. Ekologisesti tuotettu ruoka on myyntivaltti. Ajattelen, että maaseudulla toimii tulevaisuudessa monialayrittäjiä, Rehn totesi.

Pohjois-Savon metsäneuvoston Tapio Tolppanen muistutti, että metsäalalle ennustetusta auringonlaskusta huolimatta Suomi seisoo sittenkin puujaloilla.

- Suomen bioenergia on lähes kokonaan metsässä. Merkittävä osa energiantuonnista voitaisiin korvata kotimaisella puuperäisellä energialla, mutta metsätalouden täytyy kuitenkin olla kannattavaa ja puulla pitää olla kysyntää.

Iloinen tunnelma ilahdutti kävijöitä

Kivennavan iltamat ovat myös alueen kesäperinne. Siilinjärveltä paikalle saapuneet Niilo ja Helmi Lyyra sekä Anni ja Kalevi Tuovinen katselivat kaikkea avoimin silmin.

- Täällä on hirveän tyytyväisen näköisiä ihmisiä, eivät ole jääneet mökkeihinsä mököttämään, Kalevi Tuovinen totesi.

Illan tanssit ja ohjelmaosuus kiinnostivat konkarikävijöiden seuruetta erityisesti.

- Kyllä tämä on komea paikka, ja iso työ on tehty iltamia varten, Helmi Lyyra arvioi.

Myös nuorempaa väkeä liikkui Kivennavan pihapiirissä. Severi Räsänen, Ismo Toivanen, Juha-Pekka Riihelä ja Johanna Savolainen myönsivät, että erityisesti arvonnat kiinnostavat. Tapahtuman oma tunnelma ja komea miljöö saivat seurueelta kiitosta. Maaseudun asiat ovat nuorille aikuisille ajankohtaisia.

- Puhutaan, ettei maaseutu olisi tärkeää, mutta kunhan tulee muutama ruokakriisi, niin asiaan varmasti herätään, Toivanen arvelee.