Kemera-metsänviljelytöiden toteutusajat uhkaavat umpeutua

uutiskuva-metsanuudistus.jpg
Metsänviljelyn Kemera-tuki voidaan maksaa hakijoille vasta, kun töiden toteutuksesta on ilmoitettu Metsäkeskukseen.
Satojen Kemera-tuettujen metsänuudistushankkeiden toteutusajat ovat päättymässä tämän ja ensi vuoden aikana. Tänä vuonna uhkaa vanhentua noin 3 miljoonan euron edestä hankkeita, jotka ovat saaneet Kemera-tukipäätöksen ennen vuoden 2015 kevättä. Näihin töihin voi vielä hakea lisäaikaa Metsäkeskuksesta.

Suomen metsäkeskuksessa odotetaan tietoa lukuisten Kemera-metsänviljelytöiden toteutuksesta. Kuluvan vuoden aikana on vanhenemassa kaikkiaan 3 miljoonan euron edestä metsänuudistushankkeita, jotka ovat saaneet vanhan Kemera-lain mukaisen rahoituspäätöksen.

Pohjois-Pohjanmaalla on umpeutumassa lähikuukausina noin miljoonan Kemera-euron edestä metsänviljelyhankkeita. Myös Lapissa ja Pohjois-Savossa on vanhenemassa satojen tuhansien eurojen edestä uudistushankkeita, joiden toteutuksesta ei ole ilmoitettu Metsäkeskukseen. Kemera-tuki voidaan maksaa hakijoille vasta, kun töiden toteutuksesta on saatu tieto.

- Metsän uudistamistyöt on jo tehty maastossa tältä vuodelta. Kemera-töiden toteutusilmoitukset tulisi toimittaa Metsäkeskukseen hyvissä ajoin jo nyt alkusyksystä, että tuet saadaan maksuun vielä tämän vuoden puolella. Tukivarojahan on runsaasti käytettävissä, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Nyt vanhenemassa oleviin metsänviljelyhankkeisiin voi hakea jatkoaikaa Metsäkeskuksesta. Niskanen toivoo, että myös kesken jääneistä ja kokonaan kuopatuista hankkeista ilmoitettaisiin. Tieto toteutuneista Kemera-töistä ja hankerahoituksen tarpeesta helpottaa ensi vuonna tukivarojen kohdentamista työlajeittain ja maakunnittain.