Joulusauna lämpiää kuivalla polttopuulla

uutiskuva-tulipesa.jpg
Lämmityksessä kannattaa käyttää kuivia polttopuita, jotka syttyvät helposti ja palavat puhtaasti.
Joulusauna lämmitetään monessa kodissa perinteisesti kotimaisella polttopuulla. Saunan sytyttäjän kannattaa muistaa muutama niksi, jotta palaminen olisi puhdasta ja hiukkaspäästöjä syntyisi vähäisesti.

Saunan kiukaan lämmittäminen virittää joulun tunnelmaan. Lämmityksessä kannattaa käyttää kuivia polttopuita, jotka syttyvät helposti ja palavat puhtaasti.

- Saunapuut voi kantaa sisätiloihin kuivumaan jo muutamaa vuorokautta aikaisemmin. Kuivan pilkkeen kuori tai kaarna irtoaa helposti. Kun kopauttaa klapeja yhteen, kuuluu soinnukas kilahtava ääni, kuvailee projektineuvoja Juha Hiitelä Suomen metsäkeskuksesta.

Puulämmityksessä ilmaan vapautuu savukaasujen mukana pienhiukkasia. Tutkimusten mukaan haitalliset päästöt syntyvät sytytysvaiheessa. Tuolloin tulisija ei ole vielä riittävän kuuma, jotta kaikki kaasut palaisivat. Kun poltettava puu on mahdollisimman kuivaa, päästöt vähenevät.

Polttopuuta verkkopalvelusta

Tulisijaa sytyttäessä ensimmäiseen pesälliseen laitetaan hyvin pieni määrä polttopuuta. Sen jälkeen päälle ladotaan puuta ja sytykkeitä niin, että palamisilma pääsee kiertämään puiden välissä. Hiitelän mukaan hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut, sanomalehti ja pienet puut.

- Puuta voidaan lisätä reilummin, kun tulipesän pinnat ovat kuumentuneet. Puita lisätään siinä vaiheessa, kun liekit ovat laskeutuneet, hän neuvoo.

Suomessa on lukuisia yrittäjiä, joilta voi hankkia kotimaista polttopuuta. Näitä puunmyyjiä voi hakea helposti Metsäkeskuksen ylläpitämästä halkoliiteri.com-palvelusta. Verkkopalvelussa on tällä hetkellä noin 400 yrittäjää, ja vuoden aikana sivustolla käy yhteensä noin 100 000 vierailijaa.

- Pakkaskaudella halkoliiteri.comin kävijämäärät nousevat parhaimmillaan tuhanteen kävijään vuorokaudessa, Hiitelä kertoo.