Ilmoita metsätuhosta metsänkäyttöilmoituksessa

Metsänkäyttöilmoitukseen tehtävät merkinnät metsätuhoista antavat tärkeää tietoa ja auttavat metsätuhojen paikantamisessa ja tilastoinnissa. Metsätuhosta tulee tehdä merkintä metsänkäyttöilmoitukseen aina, kun tuho on johtanut hakkuun suunnitteluun. Yksittäisten ja laajalta alalta kerättyjen tuhopuiden hakkuusta merkintää ei tarvitse tehdä.
Merkintä tehdään kuviokohtaisesti sen mukaan, millä kuvioilla metsätuhoa on esiintynyt. Hakkuusta kertovat merkinnät ovat hakkuun tarkoitus ja hakkuun toteuttamistapa. Myrsky- ja hyönteistuhotapauksissa hakkuun tarkoitukseksi merkitään koodi 6: metsätuhoalue. Lisäksi merkitään hakkuun toteuttamistapa ja tuhon laatua tarkentava koodi, kuten esimerkiksi:
- 20: myrskytuhoalue, kasvatushakkuu, tuhon laatu 1504
- 21: myrskytuhoalue, uudistushakkuu, tuhon laatu 1504
- 22: hyönteistuhoalue, uudistushakkuu, tuhon laatu 1600
- 23: hyönteistuhoalue, kasvatushakkuu, tuhon laatu 1600
Lumituho ja metsäpalo merkitään niin, että hakkuun tarkoitus on koodi 6: metsätuhoalue. Lisäksi merkitään hakkuun toteuttamistapa sekä tuhon laatua tarkentava koodi:
- lumituho: 1501
- metsäpalo: 1503
Tuhokoodeja tulisi käyttää metsänkäyttöilmoituksessa aina, kun se vain on mahdollista. Näin tuhojen tilastoinnin luotettavuus paranee. Metsänkäyttöilmoituksessa lisätietoihin kirjoitettavia tekstejä tulisi välttää. Metsänkäyttöilmoituksissa käytettävät tuhokoodit ovat Metsäkeskuksen verkkosivuilla.
Ajantasaista tietoa tuhoista kartalla
Tyypillisimpiä metsätuhoja ovat myrsky-, hyönteis- ja lumituhot. Hirvieläinvahingoista Metsäkeskus saa tiedon erillisistä vahinkoilmoituksista.
Metsäkeskus koostaa metsänkäyttöilmoituksella ilmoitetut tuhotiedot ja päivittää niitä kartalle. Karttaesityksestä metsäammattilaiset ja kaikki muutkin kiinnostuneet saavat ajantasaista tietoa tuhotilanteesta eri puolilla Suomea.