Avoimen metsätiedon tietosisältö laajenee – latvusmallista näkee puuston korkeuden | Metsäkeskus

Avoimen metsätiedon tietosisältö laajenee – latvusmallista näkee puuston korkeuden

uutiskuva-latvusmalli.jpg
Latvusmalli kertoo puuston korkeudesta. Vihreävärisenä erottuu matala puusto, kuten taimikot ja punaisella korkeampi puusto.
Avoimen metsätiedon aineistoihin tulee uutta sisältöä. Latvusmalli on laserkeilauksen avulla muodostettava aineisto, joka kertoo puuston korkeudesta. Metsäammattilaiset voivat hyödyntää latvusmallia esimerkiksi metsien kuvioinnissa. Aineistosta erottuvat hyvin myös metsiin jätetyt säästöpuut.

Uutinen 29.5.2020 

Avoimen metsätiedon aineistoihin on lisätty metsän korkeudesta kertova latvusmalli. Latvusmallista on hyötyä erityisesti metsäammattilaisille. Sen avulla voi kuvioida metsää tai tutkailla esimerkiksi säästöpuita.  

– Latvusmallia on toivottu jaettavaksi aineistoksi ja nyt tähän toiveeseen voidaan vastata, sanoo metsätietoasiantuntija Juha Inkilä Suomen metsäkeskuksesta.  

Latvusmallin puuston korkeus on saatu selville erottamalla laserkeilattu maanpinnan korkeus maaston pintamallista. Aineisto on saatavilla kattavasti lähes koko Suomen alueelta. Ainoastaan valtion rajoilla ja Pohjois-Lapissa on alueita, joilta latvusmallia ei ole. 

– Aineisto on metsän inventointihetken aineistoa, joten se on vanhimmillaan noin kymmenen vuotta vanhaa ja tuoreimmillaan 2019 kesän tilanteesta kertovaa, kertoo paikkatietoasiantuntija Jani Järvenpää Suomen metsäkeskuksesta.  

Jatkossa avoimen metsätiedon latvusmallia päivitetään vuosittain. Latvusmallikarttoja voi katsella avoimen metsätiedon karttapalvelussa ja aineistoja voi ladata käyttöön paikkatietoaineistona tai rajapinnan kautta.  

Tutustu latvusmalliin ja muihin avoimen metsätiedon aineistoihin: www.metsaan.fi

 

.