Aapeli-myrskystä ei laajoja metsätuhoja Pohjanmaata lukuun ottamatta

uutiskuva-myrskytuhot.jpg
Yksittäisiä puita ja puuryhmiä on kaatunut tuulelle alttiilla alueilla kautta eteläisen Suomen. Kuva: Metsäkeskuksen arkisto
Aapeli-myrsky aiheutti merkittävimmät tuulituhot Pohjanmaan maakunnassa. Tuhojen suuruusluokka on Pohjanmaalla noin 100 000 kuutiometriä puuta. Vahingoittuneiden puiden arvo on noin 3,5 miljoonaa euroa ja varsinaisen vahingon määrä lähes miljoona euroa.

Muualla Suomessa tuulet eivät tämän hetken tiedon mukaan aiheuttaneet laajoja tuulituhoja metsille. Yksittäisiä puita ja puuryhmiä on kuitenkin kaatunut tuulelle alttiilla alueilla kautta eteläisen Suomen.

Vuoden alussa riehuneen talvimyrskyn kovimmat tuulet sijoittuivat Pohjanlahdelle ja Ahvenanmaalle. Maa-alueilla tuulennopeudet eivät nousseet yli 25 m/s, lukuun ottamatta Vaasan seutua, missä tuulet lähentelivät 30 m/s nopeutta.

Suomen metsäkeskuksen valmiuspäällikön Yrjö Niskasen mukaan puut kestävät kovaakin tuulta kaatumatta, koska maa on jäässä.

- Yleisesti tiedetään, että metsien tuulituhot laajenevat, kun talvisaikaan tuulennopeudet ylittävät maa-alueilla 30 m/s, Niskanen sanoo.