TutKi-hankkeen tapahtumia | Metsäkeskus

TutKi-hankkeen tapahtumia

Retki Ruotsiin 31.8.-1.9.2016

Tutkimuksesta kilpailukykyä puutuotealalle -hanke  järjesti  yhteistyössä  Skandinaviska Träimport Oy:n kanssa verkostoitumis- ja koulutusmatkan Tukholmaan 31.8.-1.9.2016.

Matkan tarkoituksena oli tutustua puutuotteiden käyttöön julkisessa ulkorakentamisessa  ja saada uusia ideoita puun käytön lisäämiseen kaupunkien  ympäristö- ja infrarakentamisessa.

Matkalle osallistui yhteensä 37 kaupunkien viher – ja ulkorakentamisesta vastaavaa  sekä alan suunnittelutoimistojen edustajaa. Mukana oli myös puutuotteiden valmistajia.

 

Norra Djurgårdsstaden, Tukholma. Tukholman uusimpia asuinalueiden ympäristössä on käytetty viheralueiden rakenteissa paljon puuta.  Kuvassa erittäin kulutuskestävää tropiikin puuta FSC–sertifioidulta alueelta. Azobea, joka tunnetaan myös nimellä rautapuu, on käytetty kohteissa yhdessä kiven, teräksen sekä betonin kanssa yhdessä. Azobe (Lophira alata)

 
   
 

Norra Djurgårdsstaden, Tukholma. Kestävää puuta kaupunkikuvassa. Huomaa oksattomuus.

 
   
 

Hammarby Sjöstad, Tukholma. Tunnetaan myös Olympiakylä- nimellä. 
Alueen laajat ranta-alueet ovat katettu Siperian lehtikuusella. Puuta on hyödynnetty myös vesiensuojelussa. Kuvassa  sadevesien puhdistusjärjestelmä. Siperian lehtikuusi. (Larix Sibirica)

 
   
 
Norra Djurgårdsstaden, Tukholma  
   
 

Finnstamm Oy Savitaipaleelta on lähtenyt jalostamaan ylisuuren männyn sydänpuusta tuotteita. Männyn biologinen kestävyys on EN 350-2  -standardin mukaisesti parhailllaan luokka 3. Eli sama luokka kuin Siperian lehtikuusella. Kuvassa näkyy kuinka sinistymä on iskenyt pintapuuhun, mutta sydänpuuhun sinistymä ja laho ei pysty. Kuvassa TutKi – hankkeen tutkijoita (Luke) sekä Heikki Rytkönen Finnstamm Oy.

 
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

.