METSO-kätköjen etsintä voi alkaa Keski-Suomessa | Metsäkeskus

METSO-kätköjen etsintä voi alkaa Keski-Suomessa

Viime vuonna käynnistyneen METSO-kätköily-hankkeen geokätköjä piilotettiin Jämsän Himoksen sekä Konneveden seudun maastoihin tämän syksyn aikana. Geokätköjen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta METSO-ohjelmasta sekä edistää nuorten luonnossa liikkumista.

Suomen metsäkeskuksen koordinoimassa METSO-kätköily-hankkeessa hyödynnetään luontokohteita geokätköilyssä. Kätkön löytänyt pääsee tutustumaan ympäröivään METSO-kohteeseen kätköstä löytyvän QR-koodin avulla. 

Kätköjen valmisteluihin ovat osallistuneet myös pilottialueiden nuoret. Viime syksyn aikana partiolaiset ja 4H-nuoret ideoivat ja rakensivat kätköjä osana hankkeen toteutusta. Nuoret myös veivät kätköjä paikoilleen.  

Himoksen ja Konneveden lisäksi kätköjä on tehty tämän vuoden aikana Pohjois-Savossa Kuopion kaupungin lähialueelle ja Tahkolle sekä Pohjois-Karjalassa Kolille ja Joensuun lähiympäristöön.

Uusi palvelutuote luontomatkailuun

Nuorten luontoliikunnan lisäämisen sekä METSO-ohjelman tutuksi tekemisen lisäksi hankkeen tavoitteena on saada kätköistä maaseudun matkailuelinkeinotoimintaa tukevia käyntikohteita. Pilottialueiden luontomatkailuyrittäjille on markkinoitu kätköilyä uudeksi palvelutuotteeksi ja ovat ottaneet hankkeen positiivisesti vastaan.  Myös metsänomistajat ovat suhtautuneet myönteisesti hankkeeseen ja antaneet lupia kätköjen viemiseen omille mailleen.

Hanke päättyy kuluvan vuoden lopussa, mutta geokätköt odottavat löytäjäänsä jatkossakin. Hankkeen aikana geokätköjä on piilotettu yhteensä 54. Kätköjen suosio yllätti positiivisesti hankkeen parissa työskentelevät. Esimerkiksi Tahkon kätköillä ensimmäiset kävijät kirjasivat löytönsä vain muutama tunti kätkön julkaisun jälkeen.

Hankkeessa ovat olleet mukana Suomen metsäkeskuksen itäinen palvelualue, pilottialueiden alueen metsänomistajat ja luontomatkailuyrittäjät, alueelliset ELY-keskukset, Metsähallitus, Järvi-Suomen Partiolaiset ry sekä Suomen 4H-liitto Itä-Suomi.

Lisätietoja hankkeesta:
Jarmo Laitinen
luonnonhoidon asiantuntija
Suomen metsäkeskus
puh. 040 502 4170
jarmo.laitinen(at)metsakeskus.fi

Lisätietoja Himoksen ja Konneveden METSO-kätköistä:
Mari Pänkäläinen
luonnonhoidon asiantuntija
Suomen metsäkeskus
puh. 040 194 7623
mari.pankalainen(at)metsakeskus.fi

.