Luontomatkailua edistettiin Kuusamon yksityismetsissä

Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuiksi -hankkeessa valmistui 14 reittiä luontomatkailuun. Yksityismetsistä löytyi kätkettyjä helmiä, joihin ihmisillä on mahdollisuus tututstua luontomatkailuyrittäjien opastuksella.

Reittikuvaukset on annettu hankkeessa mukana oleville luontomatkailuyrittäjille joulukuussa. Reittien käytöstä on tehty jo kolme sopimusta ja uusia on tekeillä luontomatkailuyrittäjien ja metsänomistajien välillä. Sopimusmalli reittien käyttöön tehtiin hankkeella.  

Hankkeeseen osallistui 20 luontomatkailuyrittäjää ja useita kymmeniä yksityisiä metsänomistajia, joiden mailla reitit kulkevat. Myös Kuusamon yhteismetsään valmisteltiin reitti. Muutamat reitit kulkevat osittain suojelualueilla, UKK-reitillä tai Karhunkierroksella. Reittien suunnittelussa hyödynnettiin taukopaikkoina jonkin verran valmiita kotia ja tulipaikkoja. Kaikkia metsänomistajan toiveita reittien valmistelusta ei voitu toteuttaa resurssipulan takia.

Reiteille pääsee luontomatkailuyrittäjän opastuksella

Hankkeen aikana esitettiin toiveita reittien laittamisesta nettiin kaiken kansan hyödyntämistä varten. Reiteistä  nettiin tulee kuitenkin vain Kuusamon kaupungin hallinnoiman Kuntivaaran reittin osa, joka kulkee polkua ja pitkospuita myöten Kuntivaaran huipulle ja kodalle. Tämän reitin helmet ovat luonnontilainen avosuo ja lampi, vanha kuusimetsä Natura 2000 -suojelualueella, kota ja hyvät maisemat Venäjälle näköalatornista. Reitti kuvauksineen tulee metsonpolku.fi-sivulle joulukuussa 2019. 

Kaikkien luontohelmet-reittien viemisestä nettiin luovuttiin koska metsänomistajat pelkäsivät muun muassa reittien roskaantumista ja huolimatonta tulen käyttöä. Hankkeen ideana on, että reiteille pääsee vain luontomatkailuoppaan opastuksella. Luontomatkailuyrittäjä huolehtii siitä, että reittejä käytetään kuten metsänomistajan kanssa on sovittu.


Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuiksi -hankkeen toteutti Metsäkeskus vuosina 2016 - 2019. Hankkeen rahoitti MMM Metso-yhteistoimintaverkostovaroista. Hankkeessa edistettiin myös vapaa-ehtoista metsien suojelua  Kemeran ympäristötuella ja luonnonsuojelulain keinoin.

Lisätietoa  hankkeesta ja muun muassa sopimusmalli luontokohteen käytöstä löytyy hankkeen verkkosivulta.
Kuvat.fi-palvelusta löytyy valokuvia reiteiltä. Kuvat ovat vapaasti käytettävissänne. Kuvaaja Laila Hökkä.

Lisätietoja
Irmeli Ruokanen
projektipäällikkö
p. 0400 286 030
irmeli.ruokanen(at)metsakeskus.fi

.