Gå direkt till innehållet

Information om Metka-stöd

Skogsbrukets nya stödsystem, som går under benämningen Metka, ersätter Kemera-systemet 2024. 

Metka-stöd kommer att kunna sökas för följande arbeten:

•    vård av plantbestånd och ungskog, hopsamling av klenträd 
•    vitaliseringsgödsling  
•    upprättande av en plan för vård av torvmarksskog  
•    vattenvårdsåtgärder och byggande av vägar på dikesrenar i torvmarksskog 
•    vägnätet för skogsbruket  
•    miljöstöd, vård av skogsnaturen  
•    hyggesbränning. 

Metka-arbeten kan inledas 2024 när lagen trätt i kraft

För arbeten enligt den nya stödlagen krävs en plan för alla arbetsslag förutom vård av plantbestånd och ungskog.

Vård av plantbestånd och ungskog får inte påbörjas förrän den nya lagen trätt i kraft, om man vill ha stöd. Metka-stöd kan alltså inte beviljas för arbeten som påbörjats 2023.

Arbetsslag som kräver en inlämnad plan får påbörjas först efter att Skogscentralen har godkänt ansökan. Man kan dock börja planera arbetena redan innan lagen träder i kraft. Exempelvis kan stämplingsposten och naturvårdsträden för en hyggesbränning planeras redan under 2023, men ansökan kan göras först efter att lagen trätt i kraft och hyggesbränningen utföras först efter att planen har godkänts.
 

Vad förändras?

Planerade förändringar i det nya systemet jämfört med Kemera är bland annat följande:

  • Stöd för vård av plantbestånd och ungskog söks efter att arbetet verkställts. Man behöver alltså inte längre ansöka i förväg.  Minimigränsen för figurstorleken i plantskogsvård tas bort, vilket gör det möjligt att vårda huggna luckor inom kontinuerlig beståndsvård. I vården av ungskog övergår vi från krav på medeldiameter till höjdgräns på det kvarvarande beståndet. Gränsen är 12 meter för barrträd och 15 meter för lövträd. Vid hopsamling av klenträd ska död ved lämnas kvar i skogen.
  • Stöd för vitaliseringsgödsling kommer att betalas enligt areal i det nya systemet. I Kemera-systemet betalas stödet utifrån kostnaderna. I stället för ståndortskravet tillkommer ett ett minimikrav på trädbeståndet.
  • Stödet för iståndsättningsdikning upphör. Däremot kan markägarna ansöka om stöd för att göra upp en plan för vård av torvmarksskog och olika vattenvårdsåtgärder. Stödet för planering av vård av torvmarksskog är 60–80 procent av kostnaderna, och nivåskillnaderna ska uppmuntra till planering av större arealer. I verkställandet är stödet hundraprocentigt.
  • När det gäller skogsvägar kan stöd för grundlig förbättring beviljas också till en enskild fastighet. Tidigare har det krävts ett samprojekt mellan flera fastigheter. Nytt i byggande och grundlig förbättring av skogsväg är ett krav på målbärighet. Ett nytt villkor för grundlig förbättring är att man tar bort vandringshinder för fisk.
  • Hyggesbränning är ett nytt arbetsslag som stöds. Ett villkor är att förnyelseytan är minst två hektar och har en viss mängd naturvårdsträd som ska brännas. Stödet är hektarbaserat, och en ersättning betalas för träden.
  • Miljöstödet, stödet för naturvårdsprojekt och stöden för skogsvägar förblir i stort sett oförändrade i det nya stödsystemet. I fortsättningen kommer man dock att kunna få mer ersättning för objekt med rikligt med död ved. Också markägaren kommer att kunna ansöka om finansiering av naturvårdsprojekt, vilket öppnar upp för mindre projekt. Till de vanligaste naturvårdsprojekten hör restaurering av källor, återställning av dikad mark och vård av lundar.

Läs mer om förändringarna i vår nyhet 24.4.2023.
 

När den nya lagen träder i kraft

Lagen om det nya stödsystemet stadfästes 19.1.2023. Men för att lagen ska kunna träda i kraft behövs även EU-kommissionens godkännande, vilket väntas senast på senhösten. Målet är att lagen ska träda i kraft 1.1.2024 och gälla till slutet av 2029.

I EU-kommissionens behandling kan det komma upp saker som gör att Finland måste göra ändringar i Metka-lagen. Datum för när lagen träder i kraft slås fast i en förordning av statsrådet först efter kommissionens godkännande. Förordningen fastställs sannolikt under slutet av 2023. Också de mer exakta stödvillkoren för arbetsslagen och storleken på stöden bestäms på förordningsnivå.

 

Mer information