Stormen Aapeli orsakade skogsskador i Österbotten

uutiskuva-myrskytuhot.jpg
Stormen orsakade mest skogsskador i Österbotten. Enstaka träd och grupper av träd blåste omkull i vindkänsliga områden runt om i södra Finland. Foto: Skogscentralens arkiv
Vinterstormen Aapeli som härjade i Finland efter nyår orsakade mest vindskador i skogarna i Österbotten. Där är skadorna i storleksklassen 100 000 kubikmeter virke. Utan stormen skulle det här virket ha varit värt cirka 3,5 miljoner euro, men nu sjönk dess värde med närmare en miljon.

I det övriga Fastlandsfinland ledde stormen så vitt man vet i det här skedet inte till några omfattande skador i skogarna. Enstaka träd och trädgrupper har fallit i vindkänsliga områden runt om i södra Finland.

Stormen gick hårdast fram över Bottniska viken och Åland. I Vasaregionen närmade sig vindhastigheterna 30 meter per sekund, men i resten av Fastlandsfinland blåste det inte mer än 25 meter per sekund.

Finlands skogscentrals beredskapschef Yrjö Niskanen säger att träden tål även hård vind utan att falla eftersom marken är frusen.

- Man räknar allmänt med att vindskadorna i skogen ökar när vindhastigheterna vintertid överstiger 30 sekundmeter på land, säger Niskanen.