Många skogsfastigheter byter ägare under de närmaste åren

uutiskuva-spvmessut.jpg
Lasse Kuusisto diskuterade med Skogscentralens Antti Pajula om skogsägarfrågor på ett Från generation till annan-evenemang i Tammerfors i december.
Finlands skogscentrals rådgivningsevenemang kring skogsfastigheters generationsskiften lockade rekordmånga besökare under fjolåret. Evenemangens popularitet visar att ägarbyten nu planeras i många släkter och familjer.

Finlands skogscentral ordnade i fjol kring 300 evenemang om ägarbyten på skogsfastigheter. Evenemangen samlade kring 13 200 besökare, vilket var klart mer än under året innan då Skogscentralens evenemang besöktes av ungefär 9 000 personer.

Finlands skogscentrals ledande expert på skogsfastighetsstruktur Antti Pajula säger att de stora besökarmängderna visar att skogsfastigheters generationsskiften har blivit aktuella i många familjer. Kring en tredjedel av skogsägarna är över 70 år. De flesta vill se till att skogsfastigheten består och behöver råd inför ägarbytet. Också skattefrågor intresserar skogsägarna.

- Det har skett förändringar i gåvo- och arvsbeskattningen för skogsfastigheter. Dessutom trädde ett nytt skogsgåvoavdrag i kraft för ett år sedan som vi har informerat skogsägarna om. Målet är att generationsskiftena ska vara planerade och att fastigheten ska fortsätta att vara lönsam också efter ägarbytet, säger Pajula.

Planera generationsskiftet i tid

Finlands skogscentral ordnade i fjol evenemang inom ramen för tio projekt. Av evenemangen var de största Från generation till annan-mässorna som ordnades på olika håll i landet. Förutom mässorna ordnade Skogscentralens experter mindre föreläsnings- och rådgivningsevenemang där publiken kunde få information om beskattning, samfällda skogar eller dödsbons skogsägande.

Årligen byter kring 15 000 skogsfastigheter ägare. Pajula säger att det finns en klar efterfrågan på rådgivningsarbetet.

- Det lönar sig att börja planera generationsskiftet i tid och fundera på vilket alternativ som passar en bäst. Det finns inte ett rätt alternativ. Fastigheten kan till exempel doneras, ges i arv eller säljas till släktingar eller på den fria marknaden. Försäljning är sällan ett dåligt alternativ eftersom det är enklare att dela jämnt på pengarna mellan arvingarna än att dela skogen, säger Pajula.

Mer information om ägarbyte på skogsfastighet finns på Skogscentralens webbsida.