Destillerierna letar efter finska bär för gintillverkningen | Skogscentralen

Destillerierna letar efter finska bär för gintillverkningen

uutiskuva-katajanmarja.jpg
Enbär används förutom i drycker också till exempel som råvara i kryddblandningar. Bild: Pixabay
De inhemska destillerierna har svårt att få tag på inhemska enbär, som används i produktionen av gin. Skogscentralens projekt Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista (ungefär Växande affärsverksamhet från naturprodukter) börjar ta itu med problemet tillsammans med skogsägare, personer som vill plocka enbären och företagen.

Nyhet 3.9.2019

Destillerierna får inte tillräckligt med inhemska enbär för sin produktion. Ett av destillerierna som lider av råvarubrist är Tornio distillery i norra Finland.

- Vi har planerat att utvidga ginproduktionen och vi skulle behöva kring hundra kilo enbär årligen. Vi vill använda inhemska råvaror, säger vd Kaj Kostiander vid destilleriet.

Det finns utländska enbär på marknaden som dessutom är mycket billigare än inhemska men Kostiander säger att smaken inte är den samma.

- I bär som importeras från sydöstra och mellersta Europa finns en kryddig smak. De inhemska enbären har en mjuk och aromrik smak. Vi behöver säkra leveranser och vi är beredda att betala mer för inhemska råvaror, bara priserna håller sig på en någorlunda klok nivå, säger Kostiander.

Säsongen är kort

Enbär används förutom i drycker också till exempel som råvara i kryddblandningar. Enbären mognar långsamt och alla kan enligt allemansrätten plocka dem i skogen. Den bästa tiden att plocka bären är i september–oktober.

- Enbär och andra naturprodukter samlas huvudsakligen in för hand. Arbetet kan vara tungt och säsongen är kort, så det finns inte tillräckligt med personer som plockar bären, säger Marko Ämmälä, projektchef för Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista vid Finlands skogscentral.

Ämmälä är ändå inte redo att kasta yxan i sjön. Han säger att det vore möjligt att samla in inhemska naturprodukter och förmedla dem till vidareförädling på mycket effektivare sätt än vad som görs idag.

- Det skulle behövas fler koncentrerade insamlingsstationer, större infrysningskapacitet och effektivare metoder i landskapen. Dessutom behövs förstås företagare för att hålla verksamheten igång, säger Ämmälä.

Lämpliga insamlingsplatser kunde kartläggas till exempel av skogstjänstföretagare.

Efterfrågan på inhemska naturprodukter

Skogscentralens projekt Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista främjar samarbetet mellan skogsägare, det traditionella skogsbruket och naturproduktsbranschen. Det tre år långa projektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet.

Ämmälä tror att nätverkande förbättrar informationsgången och hjälper företag i branschen att skaffa sina råvaror. Projektet ordnar i början av nästa år en kontaktdag i Torneåtrakten där skogsägare, personer som vill samla in naturprodukter och företagare träffas för att hitta lösningar på bristen på enbär.

- Både i Finland och ute i världen finns en växande efterfrågan på rena och aromrika finländska naturprodukter. Förutom bär har till exempel behovet av granskott och björklöv ökat kraftigt under de senaste åren. Vi måste göra oss av med flaskhalsarna i anskaffningen av råvarorna om vi ska kunna svara på efterfrågan, säger Ämmälä.

Läs mer om projektet Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista

.