Skip to main content
Pressmeddelande - 22.09.2021 11:38

Miten onnistut metsän omistajanvaihdoksessa? Uusi kurssi tarjoaa eväitä metsänomistukseen

Satakunnassa alkaa lokakuun alussa monipuolinen metsäaiheinen kurssi, joka tarjoaa eväitä metsän omistajanvaihdokseen sekä antaa vinkkejä metsänomistukseen.

Hyvin valmisteltu metsän omistajanvaihdos on kannattavan metsänomistuksen perusta. Onnistuakseen omistajanvaihdoksessa sekä luopuvan että jatkavan metsänomistajan on tunnettava omistajanvaihdoksen perusasiat. Lisäksi metsätiedon lisääminen, metsätalouden tuottavuuden parantaminen ja mahdollisten riskien minimointi kiinnostavat niin uusia kuin kokeneempiakin metsänomistajia.  

Lokakuun alussa alkava kahdeksanosainen Tuottava metsänomistus -kurssi antaa metsänomistajille eväitä omistajanvaihdokseen ja metsätalouden tuottavuuden parantamiseen. Neljä ensimmäistä luentoa käsittelevät metsän omistusta ja omistajanvaihdosta. Aiheina ovat esimerkiksi metsätilan kauppa ja lahja, yhteismetsä sekä kuolinpesien ja yhtymien metsänomistus. Toiset neljä luentoa keskittyvät metsätalouteen, ja aiheina ovat muun muassa metsäverotus, metsätalouden kannattavuus ja riskienhallinta.

- Monet metsänomistajat tarvitsevat selkeää perustietoa omistajanvaihdoksesta. Mistä kannattaa aloittaa? Mitä vaihtoehtoja on ja mitkä ovat eri vaihtoehtojen veroseuraamukset? Kun perustiedot on selvillä, on perheissä helpompi avata keskustelu omistajanvaihdoksesta ja tehdä harkittuja ratkaisuja, kertoo Tuottava metsänomistus -hankkeen projektipäällikkö Minnamari Tuovinen Suomen metsäkeskuksesta. 

- Onnistuessaan omistajanvaihdos ei revi perheenjäsenten välejä, vaan perheen metsälle on saatu uusi, aktiivinen omistaja, joka toki hyödyntää edellisen sukupolven tietämystä, mutta tarvitsee myös lisätietoa metsänomistuksensa tueksi. Tätä tietoa saa alkavalta kurssilta, Tuovinen jatkaa. 

Osallistua voi monella tapaa – vaikkapa kotisohvalta

Kurssin luennot järjestetään 5.10. alkaen Raumalla ja 6.10. alkaen Huittisissa. Lisäksi jokaisesta aiheesta on tarjolla luentotallenne sekä verkkokurssi, jolloin kurssille voi osallistua vaikka omalta kotisohvalta tietokoneen välityksellä.

- Monipuolisella toteutuksella mahdollistetaan kurssille osallistuminen, vaikka asuisi kauempana tai osallistuminen lähiopetukseen on muusta syystä hankalaa. Luentotallenteeseen ja verkkokurssiin voi paneutua itselleen sopivana ajankohtana, kertoo Tuovinen.

Hankerahoitus mahdollistaa toteutuksen

Kurssin hinta on 80 euroa, joka sisältää sekä lähi- että verkko-opetuksen ja kaikki opiskelumateriaalit. Kurssin ohjelma ja aikataulu sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät hakusanalla "tuottava metsänomistus" osoitteesta www.metsakeskus.fi/koulutukset-ja-tapahtumat

Kurssi on osa Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa Tuottava metsänomistus -hanketta. Hanketta rahoittavat  Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset. Lisätietoja hankkeesta Metsäkeskuksen verkkosivuilta: http://www.metsakeskus.fi/tuottava-metsanomistus

Lisätietoja:

Minnamari Tuovinen
projektipäällikkö
Tuottava metsänomistus -hanke
Suomen metsäkeskus
puh. 040 525 3676
minnamari.tuovinenatmetsakeskus.fi