Ari Nikkola: Olen pahoillani Juha Sipilän puolesta | Skogscentralen

Ari Nikkola: Olen pahoillani Juha Sipilän puolesta

Kemera-tuki ei käytännössä vaikuta myöskään metsätalouden kannattavuuteen.

Hallitusneuvottelijat tekivät Juha Sipilän johdolla miehen työn. Hallitusohjelma puskettiin kokoon työtunteja laskematta ja kaikki tiesivät mitä tuleman pitää. Kun luvut ja menojen säästökohteet sitten konkretisoitiin, alkoi arvattavuudessaan kuolettavan tylsä marmatus. Innovatiivisuus puuttui siitä valituksesta täysin. Eikä vähiten akateemisilta opiskelijoilta.

”Kemeraa leikataan rajusti” otsikon tekijälle suotakoon räväkkyys ja adjektiivit. Kuvailusanat ovat kuitenkin suhteellisia ja subjektiivisia.  Kun leikkauksen rajuutta arvioidaan, pitää enemmänkin katsoa leikkauksen vaikutusta kuin euromääräistä vähennystä. Väitän, että korrelaatiokerroin ei ole rahamäärän ja vaikutuksen välillä tässä asiassa yksi.   

Kemera muodostaa neuvonnan kanssa hyvä motivointiparin. Ilmainen raha on hyvä houkutin ja ilkeästi voisi sanoa, että se vaikuttaa moniin meistä kuin keppiin laitettu makkara koiraan. Kun kepin nostaa nenän eteen ja vähän hoputtaa, niin koirahan kipittää yhtä lujaa oli makkaraa pätkä tai koko lenkki.

Kemera-tuki ei käytännössä vaikuta myöskään metsätalouden kannattavuuteen. Järvi-Suomessa tuki on kahdesta neljään prosenttia metsätalouden tuloista. Pohjoisessa tietenkin enemmän, mutta ei sielläkään tuella voida tehdä kannattamattomasta kannattavaa.  Kemeraa voidaan siis varmasti leikata ilman, että sen vaikuttavuus oleellisesti vähenee, jos ja kun leikataan oikein eikä määrällisestikään aivan mahdottomia.

En halua kuulua epäinnovatiivisiin valittajiin, joten teen Juha Sipilän hallitukselle leikkausehdotuksen. Entäpä jos nuoren metsän hoidon tuki poistettaisiin kokonaan sellaisilta metsänomistajilta, jotka tekevät työn itse ja joille metsätalous ei ole merkittävä tulonlähde. Sen sijaan tuki voitaisiin käyttää mieluummin palkkatyön ja todellisten metsätalousyrittäjien tukemiseen. Lisäksi ehdotan, että tuen katto voisi olla aina enintään 40 %. Jos se on yli puolet, niin eihän kyse ole enää tuesta vaan valtion rahoittamasta hankkeesta, johon maanomistajalle on alle puolen vastuun osuus. 

Syksyllä olisi tiedossa omaa taimikonhoitoa ja bruttona vajaan tonnin tuki. Kohtuullinen kannustin harrastukselle. Taimikon hoidan varmasti, mutta en tiedä, kehtaako tukea enää tämän kirjoituksen jälkeen nostaa.

Ari Nikkola
ari.nikkola(at)metsakeskus.fi

Lue lisää Metsäkeskuksen blogikirjoituksia

Ari Nikkola

Kirjoittaja on jyväskyläläinen metsänhoitaja, joka työskentelee rahoitus- ja tarkastuspäällikkönä Tampereella. Nikkolan salainen ja etäinen kiinnostuksen kohde on moraalifilosofia.

.