Mobiilipalvelut | Metsäkeskus

Mobiilipalvelut

Laatumetsä-mobiilisovellus auttaa metsätöiden laadun tarkkailussa

Suomen metsäkeskuksen Laatumetsä-mobiilisovellus helpottaa metsänhoitotöiden laadun omavalvontaa. Mobiilisovelluksella voi myös ilmoittaa maastossa havaituista metsätuhoista. Omavalvonta parantaa metsänhoitotöiden laatua ja luo hyvät edellytykset metsien kasvulle.

  • Sovelluksella voi tallentaa metsänhoitokohteilta omavalvontatietoja esimerkiksi puuston kasvutiheydestä, poistumasta, läpimitasta ja iästä. Istutuksella tallennetaan omavalvontatietoja taimikon perustamisajankohdasta, istutustiheydestä ja puulajista.
  • Sovelluksen valikosta löytyvät koealamittauksen ohjeet ja metsänhoitosuositukset. Ohjeiden avulla on helppo istuttaa taimet tai harventaa taimikko sopivaan kasvatustiheyteen.
  • Sovelluksella voi lähettää kerätyt koealat tiedoksi Metsäkeskukseen.
  • Maastossa tallennettuja omavalvontatietoja mm. poistumasta ja jäävän puuston kasvatustiheydestä voi hyödyntää, kun tekee taimikonhoidosta Kemera-toteutusilmoituksen. Täytä ja lähetä toteutusilmoitus ennen kuin lähetät koealatietoja sovelluksesta Metsäkeskukseen.
  • Sovelluksella voi ilmoittaa myös metsätuhohavaintoja Metsäkeskukseen. Ilmoituksen voi jättää sovelluksesta lomakkeella, jonka käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Tiedot tuhohavainnoista kerätään Metsäkeskuksen karttapalveluun.

Laatumetsä-sovelluksen Metsäkeskukselle on tuottanut mikkeliläinen Wuudis Solutions Oy. Mobiilisovellus toimii Android- ja iOS-puhelimissa ja sen voi ladata käyttöön näiden käyttöjärjestelmien omista sovelluskaupoista.

Sovelluksen käyttöä opastetaan maksuttomassa verkkokoulutuksessa. Laatumetsä-verkkokoulutukseen pääsee ilmoittautumaan Metsäkeskuksen verkkosivuilta. Ilmoittautuneille lähetetään käyttäjätunnus ja linkki verkko-oppimisympäristöön ilmoittautumisen jälkeen. Koulutuksen voi suorittaa itsenäisesti verkossa 31.12.2020 saakka.

Laatumetsä-mobiilisovellus ja -verkkokoulutus on valmisteltu osana hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.

Laatumetsä-sovellusta esittelevän videon jälkeen sivun teksti mobiilisovelluksista jatkuu.  

 

Metsäinen-mobiilisovellus on hyvä apu metsänomistajalle tai metsästä ja metsänomistuksesta kiinnostuneille 

  • Sovelluksen Tietopankin avulla voit tutustua suomalaisiin metsiin, metsätalouteen ja metsänhoitoon.
  • Sovelluksen kalenterin avulla seuraat Lapin metsätapahtumia.
  • Sovellukset-osio sisältää valikoiman mobiilisovelluksia ja sähköisiä palveluita.
  • Mobiililuontopolut johdattavat retkelle Kemissä, Rovaniemellä, Sodankylässä ja Porvoossa.

Metsäinen-mobiilisovelluksen lataat Android-laitteisiin Google Play -kaupasta. Sovellus on maksuton, mutta sen käyttäminen edellyttää verkkoyhteyden.

Metsäinen-sovellus on Lapin ammattikorkeakoulun pLabin yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen kanssa kehittämä . Sovellus on luotu Suomen metsäkeskuksen, Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen 4H-liiton yhteisessä Metsäinen Innostaa -hankkeessa. Hankkeen on rahoittanut Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.

.