Metsätuhojen havainnointi ja kirjaaminen | Metsäkeskus

Metsätuhojen havainnointi ja kirjaaminen

Voit ilmoittaa ”epävirallisesti” metsätuhohavainnoistasi Metsäkeskuksen karttapalvelun tai mobiilisovelluksen kautta. Epävirallinen ilmoitus ei johda suoraan toimenpiteisiin Metsäkeskuksessa, vaan tuhohavaintojen kirjaaminen antaa lisätietoa virallisten tuhotilastojen täydennykseksi. Esimerkiksi hirvituhohavainnon kirjaaminen ei ole pyyntö virallisen hirvituhoarvion tekemiseksi. Havainnon kirjaaminen ei myöskään poista tarvetta ilmoittaa tuhosta metsälain mukaisesti hakkuun yhteydessä metsänkäyttöilmoituksella.

Epävirallisten metsätuhohavaintojen kirjaaminen

Tuhojen ilmoittaminen on helppoa ja yksinkertaista (lumituho, myrskytuho, myyrätuho, hyönteistuho, hirvituho, sienituho, muu tuho). Kaikki omat ja toisten tekemät tuhohavainnot ovat katsottavissa Suomen kartalla.

Tuhohavainnot voi ilmoittaa myös kännykällä

Voit ladata älypuhelimeesi Laatumetsä-mobiilisovelluksen ja sovelluksen avulla merkitä tuhohavainnot maastossa liikkuessasi.  Metsätuhoihin liittyvät havainnot tallennetaan mobiililaitteen GPS-tietoa hyödyntämällä. Jokaisesta havainnosta tallentuu jälki mobiilisovelluksen kartalle ja Metsäkeskuksen karttapalveluun. Laatumetsä-mobiilisovellus ja siihen sisältyvä metsätuhojen havainnointilomake toimii Android- ja iOS-puhelimissa ja sen voi ladata käyttöön näiden käyttöjärjestelmien omista sovelluskaupoista.

.