Metsäinen innostaa

Lisätietoja

Jonna Kokko
projektipäällikkö
puh. 050 571 5896
jonna.kokko(at)metsakeskus.fi

Metsäinen innostaa -hankkeella innostetaan metsänomistajia sekä lapsia ja nuoria astumaan älylaitteita ja digitalisaatiota hyödyntäen yhä syvemmälle Suomen metsiin ja metsätalouteen.

Hankkeen taustalla on tarve etsiä ja löytää metsänomistajien henkilökohtainen ääni ja nostaa se kuuluviin, digitalisaatiota hyödyntäen, metsien käyttöön ja hoitoon liittyvien, valtakunnallisten tavoitteiden ja tarpeiden keskellä.

Hankkeen taustalla ovat myös lasten ja nuorten tarpeet: heidän innostaminen tarttumaan luonnonvara-alan mahdollisuuksiin tarvitsee toimenpiteitä. Lasten ja nuorten asennekasvatus yrittäjämäisiksi ja rohkeiksi omien ideoiden eteenpäin viejiksi vaatii kehittämistoimenpiteitä sekä ala- ja yläkoululaisten että 2. asteen opiskelijoille suunnattuihin toimintamalleihin.

Metsäisen digitalisaation eteneminen

Hankkeella jatketaan metsäisen digitalisaation eteenpäin viemistä Lapissa, Mobiilisti metsään -hankkeessa tehdyn työn pohjalta. Hankkeessa luodaan metsänomistajille mobiilityökalu oman, henkilökohtaisen metsänomistajuuden löytämiseksi ja sen eteenpäin viemiseksi tietoisen ja kestävän metsän hoidon ja käytön muodossa. Työkalu viedään käytäntöön sekä metsänomistajille että metsäammattilaisille eri puolilla Lappia toteutettavien iltojen avulla.

Lapsia ja nuoria innostetaan hankkeessa innovaatiokerhojen, metsäisen visan ja Metsäreportterin muodossa. Hanke hyödyntää kehittämisen pohjana jo olemassa olevia toimintamalleja lasten ja nuorten innostamisessa. Hankkeen toteutus pohjautuu jo olemassa olevaan, Suomen metsäkeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun kehittämään Metsäinen-mobiilisovellukseen ja sen hyödyntämiseen.

Hankkeen toteuttajat ja toteutusaika

Hankkeen toteuttavat Suomen metsäkeskus, Suomen 4H-liitto ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hankkeen on rahoittanut Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2018-31.7.2019. Hankkeen kokonaisrahoitus on 229 906 euroa ja Euroopan unionin osuus 96 560 euroa.

Mitä hankkeessa tehdään?

  • Metsäinen

Metsäinen-mobiilisovelluksen lataat Android-laitteisiin Google Play -kaupasta. Sovellus on maksuton, mutta sen käyttäminen edellyttää verkkoyhteyden. Metsäinen-sovelluksen Tietopankissa perehdyt suomalaisiin metsiin, metsätalouteen ja metsänhoitoon. Tietopankki on koottu Tapion Metsänhoidon suositukset -teoksen ja Suomen metsäkeskuksen julkaisujen pohjalta. Sovelluksen avulla seuraat Lapin metsätapahtumia, kun otat käyttöösi sovelluksen Kalenterin. Sovellukset esittelee valikoiman mobiilisovelluksia ja sähköisiä palveluita, joita voit hyödyntää metsässä ja luonnossa liikkuessa. Metsäinen-sovellus on käytettävissä nyt myös ruotsin kielellä.

  • Mobiililuontopolut

Metsäinen-mobiilisovelluksen mobiililuontopolut johdattavat retkelle metsään Kemissä, Rovaniemellä, Sodankylässä ja Porvoossa. Mobiililuontopoluilla ei retkeillä kotisohvalla vaan suunnataan metsään! Mobiililuontopolkujen sijainnin näet kartalta. Mobiililuontopolun käyttäminen edellyttää Metsäinen-mobiilisovelluksen lataamisen ja verkkoyhteyden. Retkelle on aina hyvä varustautua kartalla ja kompassilla sekä eväillä ja ulkoiluun sopivilla vaatteilla. Uusia mobiililuontopolkuja toteutetaan parhaillaan Ylläkselle, Inariin ja Sallaan.

  • Metsätuotto

Mitä sinun metsäsi tuottaa? Selvitä Metsätuottosi ja löydä vinkit, kuinka saat metsäsi tuottamaan entistä enemmän näköistäsi tuottoa. Metsä on aina tuottoisa ja arvokas. Metsänomistajana päätät mitä metsäsi tuottaa ja saat metsän tuottamaan entistä monimuotoisemmin hoitamalla metsiäsi. Jos et vielä ole metsänomistaja mutta haluat tai aiot olla - Metsätuotto vauhdittaa sinut alkuun metsänomistajuudessa!

Metsätuoton löydät Metsäinen-mobiilisovelluksesta, jonka lataat maksutta Google Play -kaupasta sekä Metsätuotto-verkkosivulta. Metsätuotto esittelee viisi metsänomistajan profiilia: ammattimainen, harrastaja, luonnonläheinen, hiljainen ja uusi metsänomistaja. Selvitä Metsätuoton avulla, mikä tai mitkä profiilit kuvaavat juuri sinua metsänomistajana!

Voit tutustua metsänomistajan profiileihin ja profiilien mukaiseen metsänhoitoon Metsätuotto-korttien avulla. Alta voit ladata, tallentaa ja tulostaa kortit käyttöösi!

Voit hyödyntää yhtä korttia, mutta voit myös poimia korteista käyttöösi juuri sinulle sopivat vinkit! Laita metsä tuottamaan!

Seuraa meitä

#suomenmetsakeskus #4Hsuomi #LapinAMK #MetsäInno ja @metsareportteri