Luonnonhoitokortti | Metsäkeskus

Luonnonhoitokortti

Lisätietoja

Riikka Salomaa
luonnonhoidon asiantuntija
puh. 040 775 8253
riikka.salomaa(at)metsakeskus.fi

Raili Yli-Huikku
koulutussuunnittelija
puh. 0400 203 381
raili.yli-huikku(at)metsakeskus.fi

Metsäalan luonnonhoitokortti on käytännönläheinen metsäalan osaamispaketti, jolla voit varmistaa ja osoittaa osaamisesi talousmetsien luonnonhoidossa. Metsäalan luonnonhoitokortti myönnetään osaamiskokeen hyväksytysti suorittaneille. Luonnonhoitokortti soveltuu hyvin niin koneenkuljettajille, metsureille, leimikon suunnittelijoille kuin metsänomistajillekin.

Suoritustavat

Luonnonhoitokortti edellyttää Metsäkeskuksen järjestämän osaamiskokeen suorittamista hyväksytysti. Voit valmentautua kokeeseen haluamallasi tavalla, esimerkiksi osallistumalla oppilaitoksen järjestämälle kurssille tai pelkästään perehtymällä oppimateriaaleihin.

Osaamiskoe

Metsäkeskuksen järjestämä osaamiskoe koostuu sisä- ja maasto-osioista, joissa molemmissa hyväksymisen ehtona on saada vähintään 70 % maksimipistemäärästä.

Metsäalan luonnonhoitokortin oppimateriaalit ja osaamistavoitteet

Metsäalan luonnonhoitokortin suorittanut hallitsee metsänhoidossa ja hakkuissa tarvittavat luonnonhoidon menetelmät, ymmärtää toimenpiteiden tarkoituksen ja osaa soveltaa niitä työssään vaihtelevissa olosuhteissa. Metsäalan luonnonhoitokortin suorittaminen kattaa metsänhoidossa ja hakkuissa sekä niiden suunnittelussa tarvittavan tietotaidon.

Sisäosiossa vastataan luonnonhoitoaiheisiin monivalintakysymyksiin ja maasto-osiossa muun muassa tunnistetaan luontokohteita, niiden arvokkaita ominaisuuksia sekä pohditaan säästöpuustoon, vesiensuojeluun, energiapuunkorjuuseen ja  eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen perusasioihin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi tunnistetaan monimuotoisuuden kannalta arvokkaita puu- ja pensaslajeja.

Luonnonhoitokortin osaamiskoemaksu on 160 €. Oppilaitosten opiskelijoille osallistumismaksu on 120 € edellyttäen, että oppilaitos osallistuu koepaikan, kuljetusten ja valvonnan kustannuksiin. Osallistumismaksu sisältää koejärjestelyt, materiaalit, kortin ja todistuksen sekä yhden uusintamahdollisuuden.

Koepäivät ja paikkakunnat

Vuoden 2021 koepäivät ja -paikat julkaistaan helmikuun aikana.

 

.