Lähienergialla omavaraisuuteen | Metsäkeskus

Lähienergialla omavaraisuuteen

Lisätietoja

Veli-Pekka Kauppinen
projektipäällikkö
puh. 0400 545 529
veli-pekka.kauppinen(at)metsakeskus.fi

Kolmevuotinen Lähienergialla omavaraisuuteen -hanke päättyi 15.3.2019.

Hankkeen kumppaneita olivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Benet Oy ja Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy. Hanke toteutettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoituksella. 

Metsäkeskus kiittää kaikkia hankekumppaneita sekä tilaisuuksien järjestämisessä mukana olleita yrityksiä. Hankkeen aikana tehtiin 12 raporttia ja pidettiin 60 tilaisuutta, joihin osallistui yli 1000 henkilöä.


Hankkeen seurantaryhmä, vasemmalta edestä Veli-Pekka Kauppinen projektipäällikkö Metsäkeskus, Jouko Pekkanen Benet Oy, Jyrki Raitila VTT, Hannariina Honkanen JAMK. Oikealta edestä Marko Valkonen ja Kalle Hankamäki yrittäjien edustajat, Seija Tiitinen Salmela Metsäkeskus, Pasi Sironen ja Pekka Riipinen projektityöntekijät. Kuvasta puuttuvat Pekka Janhonen POKE ja Veli Koski ELY-keskus.

Ajankohtaista hankkeessa

Hankkeessa on valmistunut JAMK:n työnä Keski-Suomen metsäenergian ostaja ja myyjäkalenteri. Kalenterista löydät kunnittain energianpuun ostajat sekä energiapuun ja hakkeen myyjät.

Hankeessa on valmistunut VTT:n tutkimusraportti Polttoaineen kosteuden vaikutus hakekattilan toimintaan ja hakkeen aurinkokuivaus.

Hankkeen tapahtumien materiaalit löydät kohdasta Esityksiä ja ohjeita.

BLOOM-hankkeen sivut

Hankkeen tapahtumia

2019 Tapahtumat

Hankkeen loppuseminaari pidettiin Petäjävedellä 7.3.2019. Aiheena oli uudet biotuotteet ja bioenergia ja tilaisuus järjestettiin yhteistyössä JAMK:n BLOOM-hankkeen kanssa. Aamupäivällä kuultiin mielenkiintoisia esityksiä uusista keksinnöistä puun käyttöön ja iltapäivällä bioenergiaan liittyviä aiheita. Paikalla oli 70 osallistujaa, jotka kysyivät esittäjiltä useita hyviä kysymyksiä.


Anu Areva, Areva Solar Oy:stä kertoi aurinkopaneelien valmistuksesta, markkinoinnista ja antoi hankintaan sekä käyttöön hyviä ohjeita.

Alkuvuonna 2019 energia-alan asiantuntija Jouko Pekkanen Keski-Suomen energiatoimistolta on pitänyt energiainfoja ja Timo Jodat, Jodat Ympäristöenergia Oy:stä, Aurinkoenergiailtoja. Hankkeen kanssa yhteistyötä on tehnyt myös Jarmo Tupasela Keski-Suomen Nuorisoseuroista.

 • Energiainfot:
  • 10.1. Pylkönmäki, Yrittävän talo
  • 31.1. Hankasalmi, Kärkkäälän Nuoriseurantalo
  • 13.2. Kivijärvi, Toukolan kylätalo
  • 19.2. Karstula, Syrjänmäen koulu
  • 20.2. Pihtipudas, Korppisen kylätalo
 • Aurinkoenergiaillat:
  • 14.1. Korpilahti
  • 7.2. Pihtipudas
  • 12.2. Toivakka
  • 13.2. Keuruu

2018 Tapahtumat

23.11.2018 Mistä lämpö tulee - Kyyjärven lämpölaitoksen avoimet ovet. Lämpölaitoksella vieraili päivän aikana noin 150 henkilöä. Kiitos järjestelyistä Kai ja Katriina Oinonen, Tulostekniikka Oy:stä, Hannu Kainu Kyyjärven Energiaosuuskunnasta ja Veljekset Parkkonen Ay.


Kuvassa Kai ja Katriina Oinonen ja Urpo Hassinen.

Lähienergialla omavaraisuuteen -hanke oli mukana Jyväskylässä järjestetyssä KoneAgriassa 11.-13.10.2018. Hankkeen osastolla toimi energiaklinikka, jolla asiantuntijana toimi Jouko Pekkanen Benet Oy:stä. Lisäksi hankkeella oli perjantaina 12.10. seminaari Volmar-auditoriossa. Seminaarin esitykset löydät sivun kohdasta Esityksiä ja ohjeita.

12.9.2018 Aurinkoilta Saarijärvellä Biotaloudessa on tulevaisuus -viikon yhteydessä. Luennoitsijana tilaisuudessa oli yksi Suomen parhaista aurinkoenergian asiantuntijoista Timo Jodat.


Kuvassa Saarijärven aurinkoenergiaillan osallistujia tutustumassa aurinkopaneeleihin.

 

Petäjäveden sadonkorjuu- ja metsäpäivät järjestettiin 8.9.2018. Hankkeella oli tapahtumassa osasto, jolla asiantuntijana oli Jouko Pekkanen Benet Oy:stä. Veli-Pekka Kauppinen esitteli lämpölaitosta Kokkilan maatilalla. Kiitokset hyvistä järjestelyistä Topi ja Otto Kokkila.   


Kuvassa Kokkilan maatilan väkeä ja Petäjäveden kunnanjohtaja Eero Vainio.

 

Maalis-huhtikuussa 2018 järjestettiin kolme aurinkonenergia infoa Jämsässä, Äänekoskella ja Jyväskylässä. Pidetty luennoitsija kertoi maanläheisillä esimerkeillä aurinkoenergiasta. Esitys löytyy alempaa kohdasta "Esityksiä ja ohjeita".

 

5.10.2017 järjestettin avoimet ovet -tapahtuma Konginkankaan aluelämpölaitoksella. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä EKO Energiapalvelut ETK Oy:n kanssa. Tapahtuma aloitettiin sisäosuudella Konginkankaan Työväentalolla, jossa esiteltiin bioenergiaan liittyviä asioita. Esitykset löytyvät alempaa kohdasta Esityksiä ja ohjeita.

 


Kuvassa vasemmalla Lassi Tervo, Tervon Puutarhalta, joka vastaa veljensä Jaakon kanssa laitoksen hoidosta ja hakkeen toimituksesta. Kuvassa oikealla Petri Heinonen EKO Energiapalvelut ETK Oy:stä, joka on investoinut Konginkankaan alueen lämpölaitoksen ja -verkoston.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on tehnyt touko- ja lokakuun aikana polttokokeita kattilantestauslaboratoriossaan Saarijärvellä. Kostealla hakkeella kattilan hyötysuhde on huono ja päästöt isot. Polttokokeissa pyritään selvittämään, voiko esimerkiksi pelletin sekoitus märkään hakkeeseen pienentää päästöjä ja parantaa hakekattilan hyötysuhdetta. VTT analysoi polttokokeet ja tulokset valmistuvat vuoden 2017 loppupuolella.

Kuvateksti: Jussi Vilkkilä ja Kimmo Puolamäki säätämässä palotapahtumaa

Esityksiä ja ohjeita

7.3.2019 Uudet biotuotteet ja bioenergia -seminaari, Petäjävesi

12.10.2018 KoneAgrian yhteydessä järjestetyn Energiatehokas ja omavarainen maatila -seminaarin esitykset

Energia- ja aurinkoenergiailtojen materiaalit 2018

5.10.2017 Konginkankaan bioenergia tilaisuus

3.-4.4.2017 Lämpöyrittäjäpäivät Saarijärvellä

24.3.2017 Polttopuukauppaan vauhtia Himokselta -seminaarin materiaalit

Tammi-helmikuussa 2017 pidettyjen energiailtojen esitykset

Energiaehtoo 5.10.2016 esitykset

Ohjeet ja oppaat

Hankkeen raportit

Lähienergian tuotantotarkastelut

Muut raportit

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on maakunnan energiahuoltovarmuuden turvaaminen ja energiaomavaraisuuden parantaminen hyödyntäen paikallisia energialähteitä, parantaa energialiiketoiminnan kannattavuutta, vähentää energiantuotannosta koituvia päästöjä sekä käyttöönottaa hyväksi havaittuja tehokkaita teknologioita.

Nämä ovat selkeästi ja monin tavoin yhteydessä toisiinsa: esimerkiksi laadukkaan polttoaineen käyttäminen vähentää päästöjä, säästää huolto- ja korjauskustannuksissa sekä vähentää polttoainekuluja. Lisäksi lämpölaitoksella voitaisiin energiaa tuottaa kesäaikaan vaihtoehtoisella teknologialla. Tämä osaltaan vähentäisi päästöjä ja lisäisi kannattavuutta, kun lämpölaitoksella energiantuotannossa ei tarvitsisi käyttää biokattilaa liian pienellä teholla tai polttaa öljyä.

Hankkeessa keskitytään lämpöyrittäjien ja kuntien tuottamaan ja käyttämään energiaan, pois lukien liikennepolttoaineet. Pääasiallisena tarkastelukohteena ovat puuperäiset polttoaineet. Lisäksi hankkeessa demonstroidaan aurinkoenergian hyödyntämistä lämmön tuotantoon ja puupolttoaineen kuivaukseen. Hankkeessa selvitetään myös pienten yhteisöjen mahdollisuuksia tuottaa lämmön lisäksi sähköä omaan käyttöön.

 • Ajantasainen tieto Keski-Suomen lämpölaitosten tilanteesta ja sähköntuotantomahdollisuudesta
 • Keski-Suomen metsäpolttoaineiden ostaja- ja myyjäluettelo
 • Kyläyhteisöjen ja teollisuusalueiden energiantuotannon toimintamalli, jolla energiaa voidaan siirtää kannattavasti eri kiinteistöille
 • Eri liiketoimintamallien soveltuvuus kyläyhteisöjen ja teollisuusalueiden keskitettyyn energiantuotantoon
 • Ohje vanhoille kattiloille, miten päästöt saadaan uusiin EU:n direktiivimääräyksiin myös kostealla hakkeella
 • Eri hybridiratkaisujen soveltuvuus hakekattilan hyötysuhteen parantamiseen
 • Aurinkoenergian hyödyntäminen kuivausilman lämmittämisessä biokuivurissa
 • Kootaan 2-3 yritysryhmähanketta yrityksiä kiinnostavista toimintamalleista
 • Tapahtumia ja tiedotustilaisuuksia

Hankkeen esittely ja hankesuunnitelma.

Hankekumppanit

 • Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK)
 • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Luonnonvara-ala (POKE)
 • Keski-Suomen Energiatoimisto (Kesto, hallinnoija Benet Oy)
 • Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy

Hanke toteutetaan EU:n maaseuturahaston tuella. 

.