Siirry pääsisältöön

Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin uutiskirje

Uutiskirje 1 / 2022

Turvemaiden korjuutyönäytös Kurussa elokuussa 2022. Kuva: Vili Koskinen

Turvemaiden kestävälle käytölle perustetaan osaamisklusteri

Suomen maapinta-alasta on soita ja turvemaita lähes kolmasosa eli 9,08 miljoonaa hehtaaria. Turvemaiden käyttöön kohdistuu monenlaisia ristiriitaisia odotuksia ja paineita sekä EU- että kansallisella tasolla. Turvemaat ovat muun muassa avainroolissa Suomen metsä- ja maatalousmaan päästövähennyksissä. Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusteri on Metsäkeskuksen hallinnoima ylimaakunnallinen hanke, jota rahoittavat Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Alueella on runsaasti turvemaihin liittyvää osaamista ja kansainvälisiin hankkeisiin kykeneviä toimijoita. Hanke tulee kokoamaan turvemaiden käyttöön liittyvät organisaatiot valtakunnallisesti ratkaisemaan kestävän käytön haasteita yhtenäisemmän politiikan edistämiseksi.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakuntien erityispiirre on turvemaiden, peltojen ja turvetuotantoalueiden suuri osuus koko maa-alasta ja verotuloista. Turvemaat ovat erityiskysymys erityisesti ilmastonäkökulmasta, mutta myös vesiensuojelun ja monimuotoisuuden kannalta. Turvemaiden kestävää käyttöä tarkastellaan osaamisklusterin toimesta suometsien, maatalouden turvepeltojen ja peltoheittojen, turvetuotantoalueiden ja suonpohjien, soiden luontokohteiden ja soiden suojelun sekä turpeen käytön näkökulmasta. Turvemaiden kestävän käytön keskusteluissa ja politiikassa tulisi löytää keinot tarkastella aihetta kokonaisuutena, osaoptimoinnin sijaan.

Hankkeen tavoitteena on koota turvemaiden kestävälle käytölle osaamisklusteri, valmistella klusterille toimintamalli, tehtävät ja tavoitteet sekä laatia alustava suunnitelma klusterin toiminnan käynnistämiseksi tarvittavista toimenpiteistä. Turveklusteri rakentuu valtakunnallisista ja paikallisista toimijoista. Toimenpiteitä ja ideoita tullaan pilotoimaan erityisesti Pohjanmaan turvepitoisilla alueilla.

Viranomaisista, tutkijoista, asiantuntijoista, maanomistajista ja elinkeinoelämän vaikuttajista kootaan verkosto, joka keskittyy turvemaiden kestävän käytön ydinkysymyksiin, tunnistamaan haasteita kestävän käytön edistämisessä sekä tukemaan ratkaisujen löytämistä. Viranomaiset, yritykset, oppilaitokset ja yhdistykset toimivat verkostomaisessa yhteenliittymässä aktiivisina partnereina ja mahdollistajina yritystoiminnalle ja tutkimus- ja koulutustoiminnan yhdistämiselle.

Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin esiselvityshanke on Suomen Metsäkeskuksen hallinnoima hanke. Hankkeen erityisasiantuntijana ja projektipäällikkönä toimii metsänhoitaja (MMM) Nina Kokkonen. Etelä-Pohjanmaan liitto on myöntänyt esiselvityshankkeelle Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) -määrärahasta tukea 65 800 euroa. Puolet määrärahasta tulee Keski-Pohjanmaan liitolta. Esiselvityshankkeen toteutusajankohta on 1.5.2022 - 30.10.2022. Hanke pääsi aloittamaan vasta kesäkuussa, joten hankkeelle tullaan hakemaan jatkoaikaa ainakin vuoden loppuun saakka.

Hankkeen ohjausryhmän järjestäytymiskokous pidettiin 12. elokuuta. Ohjausryhmään ovat lähteneet mukaan Metsäteollisuus ry, Bioenergia ry, MTK Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, Pro Agria Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, LUKE, GTK, ELY-keskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Sedu, Kpedu, Seamk, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Helsingin yliopisto Ruralia.

Tällä hetkellä klusterin toimintaa suunnitellaan ja tarkastellaan isompana kokonaisuutena sekä laaditaan konkreettiset esitykset klusterin tavoitteista ja klusterin toiminnan käynnistämisestä. Selkeästi klusterille halutaan vahvaa tiedon jakamisen ja sillanrakentajan roolia. Ohjausryhmä työskentelee aktiivisesti tämän syksyn ajan klusterin toiminnan määrittelemiseksi.

Tämän syksyn tavoitteena on selvittää tulevia, meneillään olevia ja jo päättyneitä tutkimushankkeita ja olemassa olevia verkostoja turvemaiden kestävään käyttöön liittyen. Kaikkia osaamisklusterin toiminnasta ja yhteistyöstä kiinnostuneita kannustetaan matalalla kynnyksellä olemaan yhteydessä esiselvityshankkeen projektipäällikköön.

Vinkkinä klusterityöskentelystä kiinnostuneille ilmainen koulutus:

NordicHub klusterikoulutus - 15.9, 16.9, 10.10 & 11.10.2022 - NordicHub

Koulutuksen tavoitteena on:

  • Tarjota työkaluja ja neuvoja klustereiden perustamiseen, toimintaan, kehittämiseen ja johtamiseen.
  • Parantaa ymmärrystä siitä, mitä klusterit ovat ja miten ne parhaillaan voivat toimia ja tuoda lisäarvoa, esim. luomalla klustereiden jäsenille uusia kansainvälisiä kontakteja, yhteistyötä ja lisäämällä kasvua sekä vientiä, parantaa tuottavuutta ja innovaatioastetta.
  • Käsitellä klustereiden kehittämistyön kansainvälisiä parhaita käytäntöjä ja niiden käytännön soveltamista paikallisesti.
  • Tarjota klusterityöhön soveltuvat työkalut.