Siirry pääsisältöön

Tiekuntien aktivointi

TIESIT – Tiekuntien aktivointi -projekti lähtee nimensä mukaisesti aktivoimaan tiekuntia. Aktivointityö kohdennetaan nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisen tiestö- ja siltatiedon perusteella niihin tiekuntiin, joilla on akuutteja tarpeita, esimerkiksi tienpidollisia haasteita.

Käytännössä tienpitäjien ja tienpidon aktivointi tarkoittaa esimerkiksi tiekuntien neuvontaa, koulutusta ja ohjausta sekä alueellisten ja valtakunnallisten tapahtumien järjestämistä.

Projektin tuotoksena luotiin uusi toimintamalli siltojen kuntokartoituksen tietojen käyttämiseen tiekuntien aktivoinnissa. Hankkeen tavoitteena on myös työkalujen kehittäminen ja pilotointi. Tavoitteena on, että luodut menetelmät saavat tie- ja siltainvestointeja liikkeelle ja yhteiskunnan tuki yksityisteille saadaan tehokkaammin käyttöön.

Lisäksi TIESIT-hankkeessa tehtävä työ luo uusia mahdollisuuksia yksityistietiedon sähköiseen hyödyntämiseen aktivoinnissa ja tienpidon edistämistyössä. Se voi johtaa myös laajempaan yksityistietiedon hyödyntämiseen tienpitäjien, tienkäyttäjien ja palveluntarjoajien keskuudessa.

Huonokuntoinen silta. Kuva: Jani Salomaa.

Siltatiekuntien aktivointi

Hankkeen tavoitteena on kontaktoida suoraan ja yksilöidysti kaikki ne tiekunnat, joiden siltojen kunto luokitellaan siltakartoituksessa huonoksi tai erittäin huonoksi. Tämänhetkisen kartoitustiedon perusteella näitä siltoja on noin 17 prosenttia kaikista kartoitettavista silloista. Vuonna 2023 kontaktoitiin henkilökohtaisesti noin 500 siltatiekuntien yhteyshenkilöä. ELY-keskuksen avustaman siltahankepäätösten keskimääräinen kustannusarvio vuonna 2023 oli 220 000 € ja siltahankkeille myönnettiin tukea yhteensä noin 22 miljoonaa euroa. Siltakohteista tehtiin noin 120 myönteistä avustuspäätöstä vuonna 2023.

Tietolähde: ELY-keskus, karttakuva: Metsäkeskus.

Tiestön kuntotiedon perusteella tehtävä aktivointi

Helmikuussa 2024 ovat käynnissä valmistelut tiestön kuntotiedon perusteella tehtävään tiekuntien aktivointiin vuoden 2024 aikana. Uutta teiden kuntotietoa on valmistunut ja julkaistu tienhoito.fi -palvelussa ja tiekunnat ohjataan palveluun tarkastelemaan teitään. Jälleen laitetaan tieto töihin ja tiekunnat tekemään päätöksiä. Nämä tiekunnat pyritään tavoittamaan sähköisin menetelmin laajoina massoina. Näillä tiekunnilla eivät yleensä ole kyseessä niin kiireelliset kohteet kuin siltatiekunnilla. Keväällä 2024 työmaata on 86 000 yksityistiekilometrin osakkaiden verran.

Koulutusta suurelle yleisölle

Kehittämishankkeiden yhteistyön voimannäyte, ”Yksityistie on yhteinen asia” -webinaarisarja keräsi 1 900 kuulijaa vuonna 2023. Metsäkeskuksen yksityistieverkkokurssit on päivitetty ja julkaistu avoimessa verkko-oppimisympäristössä Gimletissä: Yksityistieverkkokurssit (Gimletlms.com). Uudet tiekuntien osakkaiden infokortit ovat myös valmiit (katso kohta Hankkeen tuloksia).

Hanke oli kumppanina Alueellisilla Yksityistiepäivillä 13 paikkakunnalla vuonna 2023 sekä kuudessa muussa metsänomistajatapahtumassa. Vuonna 2024 tuotetaan muun muassa lisää erilaisia sähköisiä materiaaleja sekä silta- että tietiekunnille.

Panostusta aktivointiin ja kunnossapitoon

Tiekunnat on saatu tuotetulla tiedolla liikkeelle sankoin joukoin, mutta samalla yksityistiemäärärahat romahtivat vuodelle 2024. Siltahankkeet sekä muut kiireelliset ja merkitykselliset kohteet priorisoidaan rahoitusten osalta, mutta kaikille ei silti riitä tukea. Tässä tilanteessa on tärkeää aktivoida tiekuntia ja tienpitäjiä, mutta korostaa tien kunnossapidon ja esimerkiksi sillan huollon tärkeyttä. Tiekuntien pitää jatkossa huolehtia enemmän itse tien kunnossapidosta ja tehdä omarahoitteisia kunnostuksia ja huoltotoimenpiteitä eikä vain odotella tien rapautumista ja varsinaista perusparannusrahoitusta.

Kun tiekunta lopulta saa rahoituksen, heillä on aktiivinen tiekunta, käytössä asiantuntija-apua, hallinnointi kunnossa sekä hyvin suunniteltuja ja valmisteltuja hankkeita toteutettavanaan.

Tienhoito.fi - tietoa yksityisteistä ja tienpidon palveluntarjoajista

Tiesitkö nämä tienhoito.fi:stä ja TIESIT-hankkeesta? (pdf-muotoiset esitteet)

Lisätietoja