Skip to main content

Okakaarnakuoriaiset tappavat etenkin heikentyneitä mäntyjä

News - 29.10.2021 08:30

Okakaarnakuoriaiset ovat osa syy lounaisrannikolla viime kesänä havaittuihin mäntykuolemiin. Kuoriaisten lisäksi puiden kuolemista on vauhdittanut ainakin männynjuurikääpä.

Kuvateksti: Okakaarnakuoriainen levittää iskemäänsä puuhun sinistäjäsienen, jonka rihmastoa toukka sitten käyttää ravinnokseen.

Okakaarnakuoriaisen aiheuttamia yksittäisten mäntyjen ja pienten mäntyryhmien kuolemia on havaittu jo 2010-luvun alkupuolella Lounais- ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla. Parina viime vuonna tuhot ovat runsastuneet etenkin lounaisrannikolla. 

Okakaarnakuoriaista pidetään niin sanottuna sekundaarisena tuholaisena, eli se tappaa ensisijaisesti jonkun muun syyn vuoksi heikentyneitä puita. 

– Luonnonvarakeskuksen ja Metsäkeskuksen syyskuussa tutkimilla tuhokohteilla tämä olettamus sai vahvistusta, sillä kaikista kohteista löydettiin männynjuurikääpää, joka oli vaivannut alueita jo pidempään. Osalla kohteista heräsi epäilys myös etelänversosurman esiintymisestä. Kuluneen kesän kuivuus on mahdollisesti myös heikentänyt puiden puolustuskykyä. Akuutti mäntyjen kuolinsyy näillä kohteilla oli todennäköisesti okakaarnakuoriaisten iskeytyminen, sanoo metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen Suomen metsäkeskuksesta.

Alueilla, joissa paikallinen kanta on runsas ja tuhoja on jo esiintynyt, voivat tuhot jatkua edelleen etenkin heikentyneissä puustoissa. Laaja-alaisten okakaarnakuoriaistuhojen todennäköisyys on kuitenkin pieni johtuen lajin seuraustuholaisen luonteesta.

Okakaarnakuoriaistuhojen torjunta ja ennaltaehkäisy

Okakaarnakuoriainen lisääntyy männyn ohuen hilsekaarnan alla. Tyypillisiä lisääntymispaikkoja ovat tuulenkaadot, ohutkuorinen ainespuu, hakkuutähteet ja heikentyneiden puiden latvaosat. Myös mäntyä sisältävät energiapuupinot voivat toimia lisääntymisalustoina okakaarnakuoriaiselle ja muille männyn ohuen kaarnan alla lisääntyville kaarnakuoriaisille.  

– Tuhoriskin pienentämiseksi edellä mainitun puuaineksen poistaminen metsistä kesän aikana olisi perusteltua alueilla, joilla on havaittu kaarnakuoriaistuhoja männyissä. Metsätuholaki ei kuitenkaan velvoita poistamaan pieniläpimittaista, kaarnoittumatonta mäntypuutavaraa lain määräpäiviin mennessä, Kuitunen toteaa. 

Paikallisen kuoriaiskannan kasvua voidaan hillitä myös korjaamalla iskeymäpuut pois metsästä hyvissä ajoin kesällä, kun uusi sukupolvi on vielä kehittymässä kuoren alla. 

Syyskuussa tutkituissa tuhokohteissa pääosa aikuistuneista kuoriaisista oli poistunut ruskettuneista puista. Vain puista, joissa oli vielä vihreitä neulasia jäljellä, löytyi toukkia, koteloita ja nuoria aikuisia.  

Kuivuneiden, kuolleiden puiden poistamisella ei ole torjuntatehoa. Ne tulisikin säästää lahopuustoksi ylläpitämään metsäluonnon monimuotoisuutta. Myös monet kaarnakuoriaisia syövät petohyönteiset elävät niissä.

Luonnonvarakeskuksen uutinen: Okakaarnakuoriaiset osasyy mäntyjen kuolemiseen lounaisrannikolla kesällä 2021

Metsäkeskuksen toimistojen aukioloajat muuttuvat News - 28.10.2021 10:55
Luonnonhoitokortti on merkki talousmetsien luonnonhoidon osaamisesta News - 29.10.2021 12:50