Skip to main content
News - 04.05.2021 09:02

Taimitarhalla kokeillaan biohiilen vaikutusta kuusen kasvuun 

Taimitarhalla Heinolassa kasvaa tänä kesänä kuusia kasvuturpeessa, johon on sekoitettu biohiiltä. Metsäkeskus, Luke ja Taimi-Tapion Vierumäen taimitarha selvittävät kokeilussa, miten biohiili vaikuttaa kuusen taimen kasvuun ja juuriston kehittymiseen. Kuusien kasvua seurataan nyt tiiviisti ja osa taimista istutetaan kenties jo syksyllä maastoon.

Taustalla kasvihuone, jossa istutuskennoja vierekkäin. Etualalla pieni kyltti missä lukee biohiili 10 prosenttia.

Huhtikuussa kylvettiin lähemmäs 10 000 kuusta kasvuturpeen ja biohiilen sekoitukseen. Kasvuturpeeseen on sekoitettu 10 tai 20 prosenttia biohiiltä. Samalla kylvettiin 4 800 kuusta puhtaaseen kasvuturpeeseen, jotta tuloksia voi myöhemmin vertailla.

Maata parantava vaikutus

Biohiili on pyrolyysillä tai hiiltämismenetelmällä tehtyä hiilimateriaalia. Tässä pilotissa se on kotimaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta valmistettua. Biohiiltä voi myös valmistaa esimerkiksi pajusta, jonka kasvatusaika on lyhyt.

- Biohiili on luonnonmukainen maanparannusaine. Se sitoo kosteutta ja ravinteita ja luovuttaa niitä hitaasti kasvien käyttöön, sanoo Metsäkeskuksen HIME-hankkeen bioenergia-asiantuntija Jari Toivoniemi.

Taimi-Tapion taimitarhalla sekoitettiin biohiili kasvuturpeeseen käsityönä. Pilotissa käytetty biohiili on seulottua ja raekoko on 0-5 millimetriä. Joitakin suurempia paloja on mukana, ja osaa näistä murskattiin pienemmiksi vielä sekoituksen yhteydessä.

- Jos tätä lähdetään kehittämään liiketoiminnaksi, niin biohiili pitää sekoittaa kasvuturpeeseen ennen sen saapumista taimitarhalle, jotta käsityöstä päästään, sanoo Taimi-Tapion Vierumäen taimitarhan tarhanjohtaja Jouko Kiviharju, joka näkee biohiilen potentiaalin ja seuraa kuusten kasvua positiivisin mielin.

Istutetaan syksyllä

Kuuset kasvavat kasvihuoneessa kesäkuuhun asti ja saavat sitten jatkaa kasvuaan taimitarhalla ulkona syksyyn asti, jolloin ne ovat jo istutusvalmiita maastoon. Taimitarhalla tarkkaillaan nyt erityisellä mielenkiinnolla, turpoaako biohiili kasvuturpeessa ja vaikuttaako se pottitaimiin. 

Biohiilipilottihanke on Metsäkeskuksessa osa HIME-hanketta. Hämeen ilmastoviisas maaseutu- ja energiayrittäjyys (HIME) –hanke tavoittelee maaseutuelinkeinojen monipuolistamista ja arvioi elinkeinotoimintojen ympäristöllistä ja taloudellista kestävyyttä. Hanke pyrkii kartoittamaan globaalisti käytössä olevien kestävien elinkeinotoimintojen toteuttamispotentiaalia Hämeen maaseudulla.

Pilotin biohiilen on toimittanut kotimainen Carbons Finland Oy Kouvolasta.