Rauno Numminen: Metsänomistaja – hyödynnä verosuunnittelua | Metsäkeskus

Rauno Numminen: Metsänomistaja – hyödynnä verosuunnittelua

Metsätalous on yritystoimintaa ja siihen liittyviä ratkaisuja voi ja kannattaa harkita siltä pohjalta. Metsään kohdistuvat menot voi mahdollisuuksien mukaan rahoittaa puun myyntituloilla. Palkat, eläkkeet ja muut tulot kannattaa käyttää elämiseen.  Tämä on ainakin osittain mahdollista, kun hyödyntää seuraavanlaista verosuunnittelua.

Metsänomistaja maksaa pystykaupassa ennakkoverona 20 prosenttia ja hankintakaupassa 14 prosenttia. Puunostaja tekee ennakonpidätyksen ”viran puolesta”. Metsänomistajan on perustellusta syystä mahdollista alentaa ennakonpidätysprosenttia.

Käytännössä veron alentaminen tapahtuu niin, että teet laskelman kuluvan vuoden kuluista.  Jos ne ovat normaalit, niin silloin ei puunmyyntitulon veroalea kannata hakea, koska se kostautuu isompina jälkiveroina. Mutta jos tiedossa on normaalia suurempia metsään liittyviä kuluja kuten esimerkiksi  taimikonhoitoa, nuoren metsän hoitoa, metsän uudistamiseen liittyviä töitä tai vaikkapa metsän lannoitusta, niin silloin ennakonpidätyksen alentamista kannattaa hakea.

Käytännössä homma toimii niin, että teet selkeän laskelman sinulle metsänhoitotöistä verovuoden aikana aiheutuvista kustannuksista ja esität sen asuinpaikkakuntasi verottajalle. Laskelmasi perusteella verotoimiston edustaja laskee uuden ennakonpidätysprosentin ja antaa sinulle siitä todistuksen, jonka sinä toimitat puun ostajalle.

Oman kokemukseni perusteella ennakonpidätys voidaan jättää kokonaankin tekemättä, jos verovuoden aikana on riittävästi metsätalouteen liittyviä kuluja. Puun ostaja ei tarvitse vakuutteluja ennakonpidätyksen muutokselle vaan toimii verottajalta saadun tiedon mukaisesti.

Rauno Numminen

Lue lisää Metsäkeskuksen blogikirjoituksia

Rauno Numminen

Rauno Numminen on satakuntalainen metsätalousinsinööri, jolla on pitkäaikainen kokemus metsäomaisuuteen sijoittamisesta. Hänellä on myös oma metsäpalvelutoimisto Porissa. Lisäksi hän toimii Etämetsänomistajien Liitto ry:n puheenjohtajana.

.